Mobil áramlásmérő pad vezérlő és mérésadatgyűjtő szoftver fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csubák Tibor
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Gyógyszergyárak, vegyipari üzemek, autógyárak esetén kiemelkedően fontos, hogy az előállított termék kiváló minőségű legyen és megfeleljen a minőségbiztosítási előírásoknak. A termékek előállítása során számos mérőeszközt alkalmaznak.

A mérőeszközök által mutatott, vagy jelzett értékek pontosságának ellenőrzése, azaz kalibrálása, kiemelt minőségbiztosítási feladat. Ezen ipari szolgáltatásokat kalibráló laboratóriumok látják el, mely társaságok egyike a TiszaTeszt Méréstechnikai Kft.

A TiszaTeszt Méréstechnikai Kft. fő tevékenysége a gyógyszergyártásnál alkalmazott batch-rendszerű gyártástechnológiában használt különböző érzékelők, mérőműszerek, többek között áramlásmérők kalibrálása. A számos laboratóriumi mérőpad mellett, egy mobil áramlásmérő paddal bővítette kínálatát a cég. Diplomamunkám során e mérőpad szoftverének fejlesztése volt a feladatom. Ez idő alatt számos villamos és gépészeti feladat tárult elém. Részletes betekintést nyertem az iparban használatos jelkimenetek típusaiba, egy SCADA rendszer felépítésébe, valamint egy digitális kommunikáció (Modbus) működésébe. A szoftver elkészítéséhez a különböző elven működő áramlásmérők megismerése mellett a kalibrálási folyamatok mély ismeretére is szükségem volt. Továbbá metrológiai ismeretekre is szert tettem, ezáltal a mérési bizonytalanság számítását is el tudtam végezni.

A mérés után kiállított kalibrálási bizonyítvány lehetővé teszi mind a mérendő mennyiség megfelelő értékeinek hozzárendelését a mérőeszköz értékmutatásaihoz, mind az értékmutatások megfelelő korrekcióinak a meghatározását. Ezáltal a termelési folyamatok még pontosabbá, kontrolálhatóvá válnak, illetve az esetleges hibás termékek előállítása is csökkenthető.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.