Mobil crowd-sourcing alkalmazások fejlesztése XMPP szerveren

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó Róbert
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az okostelefonok terjedésével és az állandó Internet hozzáféréssel új lehetőségek nyílnak a közösségi alapokon működő érzékelési rendszerek számára. A felhasználók segítségével számos olyan információra lehet szert tenni, amely más eszközök segítségével erőforrás-igényes lenne. Ilyen például a felhasználót körülvevő tárgyak, valamint az ehhez köthető információk gyűjtése. Ahhoz, hogy az emberek önszántukból hozzáférést engedélyezzenek ezekhez az adatokhoz, más, számukra fontos információt kell velük megosztani.

A projekt egy kisebb területre koncentrált, mégpedig a közösségi alapokon működő valós idejű utastájékoztató rendszer megvalósítására. A dolgozat betekintést nyújt az ehhez szükséges technológiákba, illetve az ehhez kapcsolódó nyílt forráskódú rendszerek működésébe. Ezek a felhasznált open-source BuddyCloud rendszere, az XMPP technológia, a fejlesztéshez szükséges Android technológia, valamint a projekt során alkalmazott szoftverfejlesztési módszerek. Mint kiderült, a BuddyCloud rendszere nem alkalmas teljesítményigényes szolgáltatások kiszolgálására, ezért más XMPP szervert kellett használnunk.

A diplomamunkámban szemléltetem az általam megtervezett és megvalósított alkalmazást, amely az XMPP publish-subscribe modelljét használja. Ezen belül is részletesen bemutatom a szerverhez való csatlakozást, a csatornakezeléssel kapcsolatos funkciókat, az üzenetek küldését, fogadását valamint ezek feldolgozását, megjelenítését. Ezután bemutatom az alkalmazással kapcsolatos hálózati- valamint teljesítményteszteket, amelyek ígéretes eredményeket adtak az XMPP protokollal kapcsolatosan. Befejezésképpen pedig továbbfejlesztési javaslatokat teszek az elkészített programmal kapcsolatosan.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.