Mobil eszközök rendelkezésre állásának előrejelzése Android környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Gáspár Csaba
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A mai okostelefonok teljesítménye vetekszik a pár évvel ezelőtt még csúcskategóriás személyi számítógépekével, azonban mindez a teljesítmény már elfér a zsebünkben is. A nagyméretű kijelző, a nagy teljesítményű processzor, a hálózati hozzáférés, mind-mind rengeteg energiát fogyaszt, a telefon akkumulátorának kapacitása pedig véges.

Az okostelefonok legelterjedtebb operációs rendszere jelenleg az Android, amely egy nyílt forráskódú, moduláris felépítésű, jól dokumentált fejlesztőkészlettel rendelkező platform. Ennek következtében igen egyszerű a telefon különböző paramétereinek, beállításainak kinyerése, és összegyűjtése.

Dolgozatomban az Android rendszert használó telefonok merülési folyamatát vizsgálom. Célom egy adatbányászati alapokra épülő becslési eljárás kidolgozása, amely jó közelítéssel, valós időben meg tudja becsülni a telefon hátralévő működési idejét a készülék aktuális beállításai alapján.

Az eljárás gyakorlati megvalósítása egy Android alkalmazás, illetve a klienseket kiszolgáló Java alapú szerver. A kliens a telefonon folyamatosan adatokat gyűjt a háttérben, amit aztán a szerverre küld. Az összegyűjtött adatokat egy ingyenes, nyílt forráskódú adatbányászati szoftver, a RapidMiner segítségével elemzem.

Az így nyert eredményeket pedig felhasználom a becslési eljárás megalkotásához, amely a telefonon futó kliensen időről időre frissül, ezáltal az szinte mindig a legpontosabb becslést használja fel a hátralévő üzemidő meghatározására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.