Mobil felhasználó-oldali média minőségbiztosítási keretrendszer iOS-re

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Toka László
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban a világ okostelefon felhasználóinak tábora rohamosan bővül. A növekedés jóval nagyobb mértékű, mint amilyen ütemben az általuk generált adatforgalmat továbbító vezeték nélküli hálózatok fejlődnek. A felhasználói igényekhez képest kevés sávszélesség áll rendelkezésre, és az sem optimálisan oszlik el, emiatt egyre sűrűbben fordulnak elő torlódások olyan esetekben, amikor egy cellában sokan használják egyszerre mobil eszközeiket. A torlódásos esetek a szereplők számára kisebb kényelmetlenséget, rosszabb esetben nagyfokú felhasználói élménybeli romlást jelenthetnek.

Ideális körülmények között a felhasználók mindig akkora sávszélességet kapnak, amekkorára éppen szükségük van. Amennyiben torlódás alakul ki, az ütköző adatforgalmak közül prioritásban részesülnek azok, amelyek a szolgáltatás minőségét jelentősen emelni tudják.

Az általam felvázolt megoldás válasz lehet arra a kérdésre, hogy mi alapján érdemes prioritást adni a mobil adatforgalmaknak. A szakdolgozat keretein belül bemutatok egy iOS alapú eszközökön működő keretrendszert, amely a háttérben futva információkat gyűjt a felhasználó telefonhasználati szokásairól és a jelenlegi aktivitásáról, és ezeket egy távoli adatbázisban tárolja. Az összegyűjtött adatokból egy webes kiértékelő felületen következtetések vonhatók le a tartalomfogyasztási szokások időbeli eloszlásáról, illetve a hálózatüzemeltető az aktuális felhasználói igények ismeretében hatékonyan kezelheti az esetlegesen fellépő torlódásokat különböző prioritások kiosztásával.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.