Mobil felügyeleti rendszer

OData támogatás
Konzulens:
Krébesz Tamás István
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Diplomatervem témája egy olyan hordozható eszköz tervezése, valamint elkészítése amely képes egy személy EKG jeleit megmérni, földrajzi pozícióját meghatározni, illetve az internetre csatlakozva ezen adatokat egy központi szerver felé továbbítani.

A megvalósított rendszer két fő egységből épül fel, a helymeghatározást, az EKG jel erősítését, átalakítását, és vezeték nélküli átvitelét ellátó áramkörből, és az adatokat fogadó, feldolgozó és kiértékelő számítógépes egységből.

Az áramkör az egyes funkciókat ellátó egységeknek megfelelően négy részre bontható, egy az EKG jelek mérését, illetve erősítését végző egységre, egy a helymeghatározást végző GPS vevőre, egy az egység és a webszerver közötti hálózati kommunikációt megvalósító GPRS modulra, valamint a teljes rendszer vezérlését végző mikrokontrollerre.

Az EKG-erősítő rész további négy fokozatból tevődik össze. Első lépésben egy előerősítő fokozat a beérkező körülbelül 1 mV-os EKG jelet felerősíti. Az így felerősített jelről egy felüláteresztő szűrő leválasztja a DC komponenst. A felerősített, illetve DC komponenstől mentes jelen egy végerősítő fokozat további erősítést hajt végre. Végül pedig egy elsőrendű aluláteresztő tag kiszűri a magas frekvenciájú komponenseket.

A felerősített, illetve megszűrt jelet a Texas Instruments MSP430F2617 mikrokontroller fogadja, ami mintavételezi azt, majd soros protokoll szerint továbbítja az AirPrime Q2687 GPRS adónak. A modul EKG jelek mellett a SUP500F típusú GPS vevő által, szintén soros porton keresztül küldött, műhold adatokat is (helykoordináták, pontos idő…stb.) továbbítja a központi felé.

Az elküldött adatokat egy a webszerveren futó PC alkalmazás dolgozza fel. Mivel az áramkörbe épített szűrőtag csak magas frekvenciájú ( f > 100Hz) zavarjeleket szűri ki, ezért az alacsony frekvenciájú zavarjeleket (50 Hz-es hálózati eredetű zavar és felharmonikusai, izomremegésből adódó zaj) a kiértékelő szoftver szűri ki digitálisan. Továbbá a szoftver feladata a beérkező GPS koordináták alapján a személy pontos pozíciójának térképen való megjelenítése is.

Az eddigi munkám során elkészítettem a rendszertervet, kiválasztottam a megfelelő alkatrészeket, megterveztem az eszköz egy prototípusát, valamint megkezdtem annak beágyazott szoftverének fejlesztését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.