Mobil frekvencia árverések stratégiáinak elemzése

OData támogatás
Konzulens:
Trin An Tuan
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A mobil kommunikációban használt frekvencia sávok kiosztására már évtizedek óta használnak aukciós eljárásokat. Termékek vagy jogok eladására, bérbe adására már évszázadok óta használnak bizonyos árverési formákat. Ezek fejlődését nagymértékben befolyásolták a spektrumlicencek árverései, valamint ezen árverések résztvevői: az azokat áruba bocsátó nemzeti hatóságok és a licenceket bérbe vevő mobil szolgáltatók. Az ilyen árverések elemzésére a játékelméletben található egy külön szakterület.

Sokféle eltérő aukciós eljárás létezik és ezek közül többet használtak is az elmúlt árveréseken. A spektrum aukciók az eladók számára több milliárd eurós bevételt jelentenek, ezért érdekükben áll az aukciós eljárások fejlesztése a bevétel maximalizálás érdekében. A mobil szolgáltatók, akik a licenceket megveszik, viszont abban érdekeltek, hogy az árveréseken használt stratégiákat fejlesszék, hogy a lehető legalacsonyabb árakon jussanak hozzá a kívánt frekvencia sávokhoz.

Az aukció lefolyásának gondos megtervezése nagymértékben befolyásolja az aukció végkimenetelét. A tervezés célja, hogy a résztvevők által alkalmazott stratégiák körét leszűkítse és az elvárt eredmény felé terelje az árverés kimenetelét. Az egyes paraméterek: a mobil szolgáltatók kiadásai, a hatóságok bevételei, a kiosztani kívánt sávok, a licitálók által alkalmazott stratégia mind függenek az aukció megtervezésének minőségétől.

Dolgozatomban első lépésben elemzem majd a közelmúltban megrendezésre került UMTS és LTE árverések lefolyását, kimenetelét, az ott alkalmazott stratégiákat, valamint az elkövetett tervezési hibákat.

Azután szimulációkat fogok majd futtatni a nemrégiben elterjedt kombinatorikus algoritmus felhasználásával és elemzem majd ezen szimulációk eredményeit. Továbbá megkísérlem megjósolni a közel jövőben megrendezésre kerülő egyesült királysági negyedik generációs hálózatok aukciójának végkimenetelét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.