Mobil hálózatok rádiós tervezési kérdései

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fazekas Péter
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A szélessávú hírközlés napjainkban sokkal nagyobb ütemben fejlődik, mint ezelőtt bármikor. Okostelefonok és szélessávú hordozható készülékek (laptopok vagy tabletek) előretörése sok piacon erősen felfelé ívelő pályát írt le, valamint az ezek által nyújtott magas felhasználói élmény a vezeték nélküli adatforgalmazás exponenciális növekedéséhez vezetett. A mobil adatszolgáltatások iránti kereslet minden évben megduplázódik, ezt csak hatékony és optimalizált mobil hálózati infrastruktúra képes kiszolgálni.

A kereslet által igényelt szolgáltatásokhoz különböző követelmények társulhatnak. Ezek a követelmények adják alapját a jelen dolgozatban bemutatásra kerülő dimenzionálási eljárásnak. Az elméleti dimenzionálás egy igen komplex paraméterrendszert felvonultató, robusztus de annál pontosabb lefedettséget garantáló eljárás, ami megbízható tervezéshez nyújt megoldást. Sajnos a gyakorlat során fellelhető peremfeltételek nem mindig építhetők be az ilyen típusú tervezésbe, ezért egy rutinosabb cellatervező sok lépcsőt tud helyettesíteni az eljárásból. A dolgozat elsődleges célja bemutatni az alapvető különbségeket az elméleti és gyakorlati tervezési módszerek között, valamint ezeket a különbségeket illusztrálja is konkrét tervezési feladaton.

Tekintve, hogy az önálló munka kivitelezése egy szolgáltató hálózatán fog történni, ezért csak olyan adatokat közlök, melyek egyrészt elengedhetetlenek a diplomamunkához, másrészt nem érintenek érzékeny információkat.

A dolgozat során adok egy rövid áttekintést a 4G technológia komparatív előnyeiről, melyek indokolttá teszik a telepítését. Ezek után magára a hálózattervezési folyamatra fogok koncentrálni, ahol a megfelelő részletességgel fogom taglalni a rollout (állomásépítés) projektet egészen a lefedettség tervezéstől kezdve az integrálásig. Azért fontos az egészet egyben látni, mert ebből a külső szemlélő is megérti, hogy rengeteg esetben nem műszaki ok miatt nem épül meg az állomás egy kívánt területen.

Ezek után rátérek a főtémára, ahol is kifejtem az elméleti és gyakorlati tervezés alapvető különbségeit és az ezekből fakadó implementációs különbségeket és teljesítményeltéréseket. Ehhez egyrészt bemutatásra kerül egy sebesség alapú dimenzionálási modell, valamint a Telenornál használt megoldás kerül ismertetésre. Ez utóbbinál szó lesz a tervezést segítő eszközök minimális analízisére, ugyanis ahogy majd tapasztaljuk, látható lesz, hogy mennyi minőségi mutató meghatározása múlik a rendelkezésre álló adatbázisok elérhetőségén illetve pontosságán. Ezt illusztrálom is a terjedési modell hangolásának folyamatán keresztül bemutatva, ahol is konkrét területekhez tartozó modellek mérés alapú finomítását fogom elvégezni.

Végül egy meghatározott területet kiválasztva egy konkrét projektbe belekapcsolódva végzek hálózatfejlesztést tervezés címszó alatt, ahol ismertetem majd a mérnöki tapasztalatokat és az elméleti tervezéstől való eltérés sajátos következményeit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.