Mobil háromdimenziós kivetítő rendszer beágyazott vezérlő szoftverének fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Viktor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A dolgozatban egy szemüveg nélküli sztereoszkópikus megjelenítést alkalmazó rendszer beágyazott környezetben futtatott vezérlő szoftverének fejlesztését mutatom be. A feladatban megfogalmazott rendszer korábban több hallgató közös munkájaként már létrejött és bizonyította annak működőképességét. Az általuk elkészült rendszer vezérlése azonban asztali számítógépen történt.

Jelen diplomatervben először bemutatom a korábbi projekt során létrehozott demonstrációs eszközt, és a hozzá kapcsolódó vásznat. Ezután ismertetem, hogy az általam megvalósítandó rendszer milyen szempontból és milyen követelmények mentén hivatott fejleszteni az eddig elkészült projektet. Egy irodalmi áttekintés keretében összefoglalom a diplomatervben alkalmazott legfontosabb módszerekhez kapcsolódó technikák szakirodalmi hátterét, illetve a téma aktualitását igazoló hivatkozásokat.

Ezt követően bemutatom, hogy milyen lehetőségeket vizsgáltam meg a képfeldolgozást végző hardverek tekintetében, illetve, hogy végül milyen platformot választottam. Mivel a rendszer alapvetően képfeldolgozást és sztereó megjelenítést végez beágyazott környezetben, melyek egyenként is erőforrás igényes feladatok, ezért fontos, hogy a hardver által biztosított lehetőségeket minél optimálisabb módon használjuk ki. Ennek megfelelő keretrendszert és ütemezési stratégiát törekedtem kialakítani. Ezután bemutatom a szoftverrendszer felépítését, az egyes modulok feladatára és működésére kitérve. A dolgozat következő része bemutatja a megjelenítő rendszer kidolgozását, amely külön hardveres és szoftveres részfeladatot jelentett a diplomaterv során. Végül rendszer moduljainak erőforrás kihasználását tükröző futási sebességre irányuló teszteket mutatom be, illetve az ezek javítása érdekében tett optimalizációs lépéseket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.