Mobil helyfüggő szervező alkalmazás Android platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az informatika területén az utóbbi években nagy változás figyelhető meg a felhasználói szokásokat illetően. Míg eddig az volt a jellemző, hogy az emberek mindennapi feladataikhoz az asztali számítógépüket, esetleg laptopjukat használták, addig manapság ez a szerepkör folyamatosan áthelyeződik a mobil eszközökre. Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen a rohanó világunkban egyre általánosabb, hogy mindennapi feladatainkat elektronikus úton, az internet segítségével intézzük, s ehhez elengedhetetlen a megfelelő szintű mobilitás. Ezt az igényt már a hordozható számítógépek sem tudják maradéktalanul kielégíteni és ha azt a tényt is figyelembe vesszük, hogy az okostelefonok legújabb generációja a laptopok teljesítményét közelíti, hamar megérthetjük, miért várható, hogy ezen a területen a mobil eszközök hamarosan teljesen átveszik a hagyományos értelemben vett számítógépek helyét.

Ez a felismerés inspirált arra, hogy egy olyan szolgáltatás megtervezését tűzzem ki diplomamunkám céljául, amely a mindennapi feladatok során is hasznosítható és valós igényeken alapul. Egy komplett rendszert képzeltem el, amely bár architektúra szintjén hasonlít a jelenleg előforduló sikeres szolgáltatásokra, ezen a területen mégis újdonságként debütál. Innen jött az ötlet, hogy egy szerver-kliens architektúrán alapuló szervezőalkalmazást tervezzek meg, majd a tervek alapján megvalósítsam működő prototípusát. Hogy a feladatot egyedivé tegyem, az alkalmazás témájának az esküvőszervezés feladatkörét választottam és az egyszerű szervező jellegű funkciók mellett az okostelefonok hardveres lehetőségeit kihasználandó, helyalapú funkció beépítését is célul tűztem ki.

Diplomamunkám keretében azt mutatom be, hogy milyen szempontok alapján választottam megvalósítási platformokat, milyen tervezési lépések mentén haladtam a megoldás felé és milyen módszerekkel sikerült megvalósítani a szerver illetve kliens oldali prototípust.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.