Mobil informatikai eszközök az otthoni betegápolásban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovácsházy Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A forgalomban lévő okostelefonok és tabletek (a továbbiakban mobil eszközök) gazdag szenzorkészlettel, többféle adattovábbítási lehetőséggel és jó felbontású képernyővel rendelkeznek, ami mellé megfelelő hardveres támogatás áll rendelkezésükre. A legnagyobb előnyük mégis az, hogy ezekre a készülékekre számos alkalmazás fejleszthető, továbbá a mobil eszközök kis méretüknek köszönhetően egyszerűen hordozhatóak, így könnyen helyettesíthetik némely gyakorlatban használt beágyazott rendszert.

A mostani használatban lévő élettani jeleket mérő műszerek már nem csak egy speciális készülékkel képesek kommunikálni, hanem egy vagy több szabványos kommunikációs porton (pl. USB, Bluetooth) keresztül bármilyen eszközzel. Ennek eredménye, hogy a mérési eredményeket mobil készülékekkel is fogadni lehet. A mobil eszközök támogatásával a beérkező adatokon több különböző művelet elvégzésére is lehetőség van, azonban a mérőműszer protokolljának ismerete elengedhetetlen, ahhoz hogy a fogadott adatokat értelmezni lehessen.

Manapság a folyamatos betegmegfigyeléshez csak célspecifikus eszközök érhetőek el (pl. Holter monitor), melyek legnagyobb hátránya, hogy nem bővíthetőek ki új funkciókkal. Ezzel szemben, a mobil eszközök alkalmazásai nemcsak a betegmegfigyeléshez szükséges funkciókat képesek ellátni, hanem a már megvalósított funkciókat újabbakkal is kiegészíthetik. Ehhez a területhez kapcsolódik a diplomatervem is, melyben kettő betegmegfigyelést támogató alkalmazást fejlesztettem ki Android platformra.

Az egyik alkalmazás célja, hogy az élettani jeleket valós időben megjelenítse a mobil eszköz képernyőjén. Ezzel kapcsolatban alaposan tanulmányoztam azokat a technológiákat, amelyek alkalmasak lehetnek erre a feladatra. A több iterációban történő fejlesztés során a meglévő Android technológiák segítségével eljutottam a rendszer határáig. Végeredményben egy olyan alkalmazást kaptam, ami a működése során a legtöbb esetben folyamatosan jelenítette meg az élettani görbéket, majdnem olyan felhasználói élményt nyújtva, mint az őrzőmonitorok.

A másik alkalmazás feladata, hogy a mért adatokról egy felvételt készítsen, amit az Interneten keresztül fog továbbítani e-mail formájában. Az alkalmazással szemben támasztott követelmény, hogy a felhasználó számára könnyen kezelhető legyen, továbbá különösebb beavatkozás nélkül, automatikusan elvégezze az adattovábbítást, miközben a rendszerben keletkező hibáknak ellenáll.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.