Mobil internet architektúra evolúciója

OData támogatás
Konzulens:
Faigl Zoltán
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A telekommunikációban folyamatosan megjelenő technológiákat mindennapi életünk számos területén tudjuk felhasználni. Évtizedekkel ezelőtt elképzelhetetlen lehetőségek nyíltak mind a munka, mind pedig a szabadidős tevékenység területén. A nagymértékű technológiai fejlődésnek azonban vannak korábban számításba nem vett következményei is, az igénybe vett hálózattal kapcsolatban.

Az egyik alapvető kérdés a hálózatok skálázhatóságának biztosítása, a hálózati elemek optimális topológiai elosztása. A jelenlegi megoldások centralizált és hierarchikus szemléletet követnek. Lehetséges azonban, hogy egy nagyobb elosztottságot támogató architektúra lenne alkalmasabb. A tervezés folyamán számos kompromisszumot, kényszert kell szem előtt tartani ennek eléréséhez. Például lehetőleg minél kevésbé költséges útvonalakon lenne érdemes szállítani a forgalmakat, ami az elosztottság irányába hat, ugyanakkor befolyásolja a kialakulást az elosztott gatewayek és linkek költsége.

Diplomatervemben áttekintem, hogy a mobil átviteli és meghálózat terén milyen, változások várhatóak, valamint bemutatom mely új technológiai megoldások állnak rendelkezésre. Az újtechnológiák azt kívánják eredményezni, hogy minél jobb és dinamikusabb erőforrás kihasználtságot érjünk el, a vég-vég felhasználói minőség biztosított legyen a sokféle IP adatforgalomra.

A hálózat és a forgalommenedzsment területén egy igen fontos problémakör, hogy a hálózat képes legyen alternatív útvonalat tervezni a végpontok között. Több lehetséges útvonal ismerete alapját képezheti hálózatméretezésnek, terheléselosztásnak, meghibásodásból való visszaállításnak.

Munkámban olyan algoritmusokra fókuszáltam, amelyekkel elosztott és virtuális hálózati környezetben lehet tervezni legrövidebb útvonalakat, kiegészítve az irodalomban meglévő K-shortest algoritmusokat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.