Mobil készülékek és előfizetők adatait menedzselő rendszer továbbfejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjaink legjobban fejlődő iparága az informatika, ami nem csak abban jelentkezik, hogy az asztali számítógépek számítási és tárolási kapacitása egyre nagyobb, vagy, hogy egyre gyorsabbak a szerverek, hanem abban is, hogy egyre több területen jelennek meg olyan készülékek, amiket számítógép vezérel. E területek közül is talán a telekommunikáció a legjelentősebb, gondoljunk csak a mobiltelefon-készülékek fejlődére. „A mai okos telefonoknak nagyobb a számítási kapacitása, mint a NASA-nak volt 1969-ben, amikor embert küldtek a Holdra.”

Ez a fejlődés nem csak a készülékek növekvő teljesítményében, hanem a csökkenő árakban is megmutatkozik. A legelső mobiltelefonok luxuscikknek számítottak, és csak a tehetősebbek engedhették meg maguknak, hogy vegyenek maguknak egyet. Az idő múlásával azonban ez megváltozott, és egyre több embernek lett telefon a zsebében, sőt ma már a gyerekeknek is vesznek saját mobiltelefont a szülők.

A mobil technológia fejlődésével egyre több készülék van forgalomban, amiket egyre több ember használ, és ez gondot jelent a mobil hálózatok kezelőinek például a különféle beállítások kezelése és érvényre juttatása miatt. A hálózati operátorok ezért valamilyen informatikai rendszert használnak az előfizetőik, és azok telefonjainak kezelésére. A Nokia Siemens Networks is kínál egy ilyen megoldást Serve atOnce Device Manager (SADM) néven.

Jelen diplomaterv szerzője e szoftver fejlesztésében vett részt oly módon, hogy a megrendelői visszajelzések alapján elkészített több kiegészítést, amelyekkel a leszállított termék a megrendelő számára testre szabható. A dolgozat három konkrét feladatrész bemutatását tartalmazza, mely három különböző megrendelő problémájára kínál megoldást.

A szerző ismerteti a Serve atOnce Device Manager elsődleges célját, és a fontosabb funkcióit, amik segítségével e célokat eléri. Az olvasó megismerhet a fejlesztés tesztelési fázisában alkalmazott technológiákat, amelyekkel nem csak funkcionalitást, de teljesítményt is lehet ellenőrizni. Bemutatásra kerül a három konkrét munka, melyek közül az első egy perzisztens üzenet puffer, a második egy lokalizált SMS-ek küldésére alkalmas bővítmény, a harmadik pedig egy adott működést megvalósító driver. Végezetül pedig a tapasztalatok összegzésére kerül sor.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.