Mobil kliens tervezése és fejlesztése szabályrendszer alapú automatizált webes szolgáltatáshoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Goldschmidt Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjainkban észrevehető, hogy az emberek többségének okos telefonja van, és azon feladataikat, amelyeket régebben több különböző eszköz segítségével hajtottak végre, például a fényképezés, rádió vagy zene hallgatás, de elég csak az internetes böngészésre gondolni, mára már mind egy készülékkel megoldható.

A mobiltelefonok fejlődése sok szempontból egyszerűsíti le az emberek mindennapjait, például nem kell észben tartani a teendőket, elég, ha feljegyzi az ember a telefonba, és ha rápillant, egyből eszébe jut, hogy dolga van.

A jelenlegi programok a felhasználó aktív részvételét igénylik, a teendő felírós példánál maradva, lehet nem fog eszébe jutni a felhasználónak, hogy leellenőrizze a feladatait, hiába írja fel a telefonjába. Ezért én arra keresem a választ, hogy megoldható-e egy olyan alkalmazás készítése, ami valamilyen szabályok alapján aktívan, önállóan cselekszik. Az előző példánál maradva, egy feladat felírásának pillanatában meghatározza az értesítést a teendő aktualitásának szempontjából, így a telefon aktívan tudná segíteni a felhasználót a hétköznapokban.

A dolgozatom célja ennek a problémának a kiküszöbölése egy olyan mobil platformra tervezett és fejlesztett program létrehozásával, ami egy szabályrendszer alapú automatizálást nyújtó webes szolgáltatást használ. Ennek érdekében először megvizsgálom az elérhető mobil platformokat, majd kiválasztom a számomra legmegfelelőbbet, és megtervezem, illetve implementálom az alkalmazást.

A szoftver megtervezése mellett elkészítek egy tesztelő programot is, ami a mobil klienst szimulálja a szerver oldal számára azzal a különbséggel, hogy a tesztelő program több kliens párhuzamos kéréseit is képes lesz szimulálni annak érdekében, hogy megvizsgálhassam, hogy reagál a szerver ilyen esetekre, mennyi idő elteltével kapja meg a kliens a választ. A vizsgálat azért fontos, mert aszinkron üzenetekkel fog történni a kommunikáció, tisztában kell lenni a szerver átlagos válaszidejével.

A szerver oldalt kollégám, Jánoky László Viktor[6] mérnök informatikus hallgató készítette. Ahol elengedhetetlen a szerver oldal magyarázata, ott ki fogok rá térni, viszont azokon a helyeken is megemlítem, hogy az nem az én munkám, és csak az érthetőség kedvéért szerepel a szakdolgozatomban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.