Mobil kliensalkalmazás fejlesztése webes hírportálhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az internetes hírportálok manapság nagyon népszerűek. Mára már gyakorlatilag átvették a papíralapú sajtó helyét a médiában. A papír teljes mellőzésének persze ára is van. Többek között szükség van a böngészéséhez valamiféle számítógépre. Jelenleg már a számítógépek elég kicsire mentek össze, és ezzel együtt megjelentek a mobiltelefonok, illetve napjaink okostelefonjai, amelyek mára már képesek komplex internetes tartalmak megjelenítésére mobil webböngészőik segítségével. Több internetes tartalomszolgáltató is rendelkezik mobil kliensalkalmazással, amely személyre szabottan jeleníti meg és tartja karban a mobilra letöltött internetes tartalmakat.

Jelen szakdolgozatban egy magyar internetes hírportál mobil kliensének tervezési lépéseit és megvalósításának megfontolásait mutatom be, felhasználva a Symbian rendszerre átültetett Qt keretrendszert, melyet a Symbian operációs rendszerre való fejlesztés mekönnyítésére szántak készítői. A dolgozatban bemutatásra kerülnek ennek a rendszernek a sarokkövei, szolgáltatásai, valamint korlátai is.

A kliensalkalmazás képes a szolgáltató szervereiről tartalmak letöltésére és azoknak, az eszközön létrehozott adatbázisban történő elhelyezésére. Ebből az adatbázisból építkezve jeleníti meg az alkalmazás felhasználója számára a portál tartalmát a megadott igényeknek megfelelően. Támogatja több kiadvány főoldalának, rovatainak és cikkeinek megjelenítését, cikkek keresését, valamint rendelkezik galéria funkcióval is, melynek segítségével a képes tartalmak kényelmesen lapozhatóvá válnak.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.