Mobil lézerszkenner pontfelhők szegmentálása és szűrése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szécsi László
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Mobil lézerszkennerek segítségével gyorsan és pontosan lehet háromdimenziós városmodelleket készíteni, melyek felhasználhatóak többek között városfejlesztési terveknél, filmek animálásához vagy számítógépes játékok fejlesztéséhez. A felvétel során azonban a város utcáin autók közlekedhetnek, gyalogosok sétálhatnak, melyek mozgásukkal zajt generálnak, ezzel rontva a lézerszkenner által rögzített pontfelhő minőségét. Ahhoz, hogy minél pontosabb városmodellek készüljenek, ezeket a zajokat el kell távolítani.

A szakdolgozatomban egy olyan eljárást mutatok be ezeknek a zajoknak a szűrésére, mely a pontfelhőt többször szegmentálja különböző paraméterezéssel, és minden iterációban különböző tulajdonságaik alapján csoportosítja az objektumokat a szerint, hogy biztosan egyhelyben álltak a felvétel során, vagy lehetségesen zajok. A kimenet tehát egy olyan pontfelhő, mely azokat a pontokat tartalmazza, melyek az algoritmus szerint biztosan nem mozgó elemekhez tartoznak. Bemutatom továbbá az eljáráshoz szükséges háromdimenziós pontfelhő feldolgozó eszközöket és módszereket, valamint az eljárást megvalósító programot és működését.

Az elkészült megoldás paraméterezéstől függően képes bármilyen mobil lézerszkenner által rögzített pontfelhőről kiszűrni a mozgó elemek által generált zajokat. Hátránya viszont, hogy a bemenet rossz minőségű részleteit is zajként detektálhatja.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.