Mobil specifikus tulajdonságok beágyazása SAPUI5 alkalmazásba

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Martinek Péter
Elektronikai Technológia Tanszék

A dolgozatom célja, hogy bemutassam a vállalat irányítási környezetben használandó hibrid alkalmazásoknak a fejlesztését és technológiai kihívásait. A szakdolgozatomban három darab alkalmazás fejlesztését mutatom be, amelyek képesek futni az asztali böngészőben és hordozható okos eszközön is. Az alkalmazások egy fiktív vállalat dolgozóinak adatai és termékeit jelenítik meg, illetve támogatást nyújtanak a mindennapi feladatok rendszerezésében, létrehozásában és nyomon követésében.

Az alkalmazások megtervezéséhez és elkészítéséhez először tanulmányoztam a technológiákat amelyek lehetővé teszik a webes alkalmazások fejlesztését több platformra, majd ezen technológiák közül, az SAP által nyújtott hibrid mobil fejlesztési technológiákkal ismerkedtem meg részletesebben.

A bemutatott technológiák alapján meghatároztam a fiktív vállalatnak az alkalmazásokkal szemben támasztott részletes funkcionális igényeit úgy, hogy a fejlesztésük és tesztelésük során bemutathassam az SAP UI5 kliens oldali JavaScript keretrendszer által nyújtott mobil programkönyvtárat. Az alkalmazások által használt adatbázist az SAP HANA memória alapú relációs adatbázis kezelőn valósítottam meg, amellyel mobil eszközről az SMP (SAP Mobile Platform) szerveren keresztül kommunikálnak az alkalmazások. A hordozható eszközön való használat során az eszköz által nyújtott funkciókat és információkat az SAP Kapsel, a standard Cordova és a saját készítésű Cordova beépülő modulokkal tettem elérhetővé a webes alkalmazások számára. A modulok használatát úgy integráltam az alkalmazásokba, hogy ugyanazt a forráskódot használva képesek legyenek működni asztali böngészőben és okos mobil eszközön egyaránt.

A specifikáció leírása után a megvalósítás lépéseit mutatom be, majd a továbbfejlesztési lehetőségek ismertetése után a fejlesztés során szerzett tanulságokkal zárom a dolgozatot.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.