Mobil személyi asszisztens fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Charaf Hassan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A beszédfelismerő és beszédkeltő rendszerek fejlődése új távlatokat nyit az ember-gép interfész tervezés területén. Az új lehetőségek jelentősége túlmutat a kényelmi szempontokon: a beszéd alapú ember-gép kommunikáció látásban, mozgásban korlátozott embertársaink számára is megkönnyítheti az őket körülvevő rendszerek irányítását.

A mobil személyi asszisztens egy olyan hordozható számítástechnikai eszköz, mely szóbeli utasítások hatására képes vezérelni a környezetében található elektronikai eszközöket. Diplomamunkám keretében megvalósítottam egy demonstrációs alkalmazást, mely a felhasználóval parancsszavai alapján képes vezérelni infravörös távirányítóval rendelkező szórakoztatóelektronikai eszközöket (tévé, hifi). Az alkalmazás futtatható az elterjedt Android alapú okostelefonok nagy részén, bár a beszédfelismeréshez és beszédszintézishez a tanszék szerverein futó rendszereket, az infravörös távirányításhoz pedig egy külön hardveregységet igényel. Előbbiekkel internetkapcsolat, utóbbival bluetooth segítségével kommunikál.

Az elvégzett mérések alapján kijelenthető, hogy a demó-alkalmazás képes ellátni feladatát. A parancsszavakat kielégítő arányban felismeri, a kijelölt eszközök vezérlésére képes.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.