Mobil szoftverfejlesztési platformok összehasonlítása

OData támogatás
Konzulens:
Albert István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban a mobilos és a webes szoftverfejlesztések a legnépszerűbbek közé tartoznak a programozók körében. Nem véletlen, hiszen ez a két irány nagyon szorosan összefügg egymással. Diplomamunkámban összehasonlítom a három legnépszerűbb mobil szoftverfejlesztési platformot (Android, Windows, iOS), ill. bemutatok egy olyan keretrendszert is a Cordova személyében, amivel webes technológiákon keresztül lehet alkalmazásokat készíteni ezekre a platformokra.

A dolgozat bemutatja a különböző platformok adta lehetőségeket, a fejlesztői környezetektől egészen a kész alkalmazások publikálásáig. Közben az Olvasó megismerkedhet az alkalmazások komponenseivel, ezek működésével és az ehhez szorosan kapcsolódó felhasználói felület készítési lehetőségekkel.

Külön fejezetként bemutatásra kerülnek a platformokon használható programozási nyelvek, továbbá egy felhő alapú szolgáltatás is, mivel manapság szinte minden mobilos alkalmazás használ valamilyen szerveroldali megoldást.

A diploma célja, hogy egységes képet nyújtson az adott platformokról, összevetve a többi platform által kínált és a cross-platform megoldásokkal.

A félév során három alkalmazás készült el, melyekre többször hivatkozom az egyes fejezetekből, így az Olvasó nem csak elméletben, hanem a gyakorlatban is megismerheti az ezekre a rendszerekre történő fejlesztést.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.