Mobil támogatás ügyfélszolgálati rendszerekhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Mészáros Tamás
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Világszerte egyre növekvő kereslet figyelhető meg a mobilalkalmazások iránt az élet minden területén, az oktatástól kezdve az egészségügyön át, egészen a gazdasági tevékenységgel foglalkozó cégekig. Ilyen igény már megjelent az ügyfélhívó rendszerekkel kapcsolatban is, ami végül meghatározta a témaválasztásomat is. Szakdolgozatom célja a Multimex Kft. termékpalettájához illeszkedő értesítésküldő és döntéstámogató szoftverek elkészítése volt, melyek segítik az ügyfélszolgálati munkatársak munkáját. Az elkészített szoftvereket a kliens-szerver architektúra jellemzi.

A szerveroldali alkalmazást JAVA nyelven, a mobilklienseket pedig C# nyelven Windows Phone 7, és JAVA nyelven Android platformon valósítottam meg. Az elkészített szerver alkalmazás az ügyfélhívó rendszer részeként megvalósítja, hogy az ügyfélhívás üzleti logikájának a működtetése során, bármikor egyszerűen tudjunk értesítéseket létrehozni a jelenlegi folyamatok befolyásolása nélkül. A szerver Socket kapcsolaton keresztül XML szöveges üzenetek formájában szolgáltatja adatait a klienseknek. Windows Phone esetén lehetőség van a PushNotification szolgáltatás segítségével push alapú üzenetküldésre, de Android esetén a kliensnek kell lekérdezgetni az értesítés szervert új értesítések után.

A kliens oldali alkalmazások képesek megjeleníteni az aktuális várósorokkal, szolgáltatásokkal, és munkaállomásokkal kapcsolatos adatokat is. Ezeket egy másik, már implementált szerverről HTTP kapcsolaton keresztül tudják lekérdezni.

A szoftverek megvalósítják a kitűzött célokat. Fejlesztésüket szeretném folytatni a szakdolgozatom leadása után is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.