Mobil távközlési hálózat megosztása során fellépő hálózati adatmegosztási problémák

OData támogatás
Konzulens:
Paróczi Zsombor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban egyre nagyobb igény mutatkozik a mobil távközlési hálózatok világában egy nagy sebességű, rövid válaszidejű, robosztus hálózat iránt, ami az ország minden pontján elérhető. Az ezt biztosító fejlesztést a lehető legnagyobb profit elérése érdekében minél kisebb üzemeltetési és beruházási költség mellett szeretnék megtenni a szolgáltatók. Ezekből kiindulva a jelenleg használatos mobil technológiák bemutatásával, elemezve a gazdasági és műszaki kihívásokat, eljutottam egy olyan hálózat fejlesztési kérdéshez, mely a korábbi években kezdett teret nyerni Európában és világviszonylatban is. Ez a mobil hálózati infrastruktúrák megosztásának a kérdése, mely 2015-ben Magyarországon is elindult, a két piacvezető operátor együttműködésével.

Európában és Magyarországon is nagy népszerűségnek örvend az LTE technológia és ennek következtében az LTE hálózatok fejlesztésére és megosztására is kiemelt figyelmet fordítanak az európai és hazai szolgáltatók. Ennek hatására a diplomatervezés során is főként erre a technológiára fókuszálva készült a későbbiekben ismertetett rendszer modell és a hozzá kapcsolódó szimulációk sorozata.

A bevezető első fejezetben röviden összefoglalom a diplomaterv felépítését, a felmerülő lehetséges kérdéseket, problémákat és ezek megválaszolására tervezett lehetséges megoldási metódusokat. A második fejezetben a mobil távközlési hálózatok evolúcióját mutatom be. Részletesen ismertetem a mobil hálózatok működését és felépítését, a hálózatok jelenlegi felépítését. A harmadik fejezetben egy átfogó képet adok a mobil hálózati infrastruktúra megosztása esetén felmerülő műszaki és gazdasági lehetőségekről és kihívásokról. A negyedik fejezetben a hálózat megosztás során keletkező adatok feldolgozására és tárolására tervezek egy rendszert, melyben az adatbázisok implementálásával és szimulációjával bemutatom, hogy valós idejű a specifikált rendszer. Az ötödik, egyben utolsó fejezetben összegzem a diplomatervezés során szerzett tanulságokat és lehetséges továbbfejlesztési lehetőségeket is ismertetek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.