Mobilalkalmazás-fejlesztés iOS 7 platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kelényi Imre
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban az okostelefonok és táblagépek robbanásszerű elterjedésének köszönhetően egyre nagyobb hangsúly helyeződik a mobil operációs rendszerekre. Az egyik legelterjedtebb ilyen rendszer, az Apple által fejlesztett iOS, melynek legfrissebb verziója az iOS 7 2013. szeptember 18-án jelent meg. E rendszer fut az iPhone és iPad készülékeken, ezzel felhasználók millióihoz eljutva. Ez az első olyan változat, amelyben teljesen újragondolták az eddig megszokott megjelenést. Dolgozatom első felében ennek a rendszernek az újdonságaira fókuszálok, majd egy példaalkalmazáson keresztül szemléltetem ezeket.

Feladatom során egy digitális szakácskönyv alkalmazást készítettem el az új rendszeren, ezzel próbálva demonstrálni az újonnan megjelent változásokat. Ennek megvalósítása érdekében feltétlenül szükséges volt a platform jellemzőinek, és az általa nyújtott lehetőségek alapos ismerete. Az alkalmazás fejlesztése során igyekeztem a felhasználói felületet oly módon kialakítani, hogy az teljes mértékben illeszkedjen az újonnan létrehozott kinézethez. Egy egyszerű, letisztult felületet hoztam létre, kevés meghatározó színnel, és egyértelmű kezelőfelülettel. Ennek megvalósítása érdekében több egyedi vezérlőt is felhasználtam.

A szakdolgozatom írása során az alkalmazást olyan szintre fejlesztettem, hogy az alkalmas legyen az Apple alkalmazásboltjában, az App Store-ban történő megjelentetésre. Természetesen a későbbiekben a felhasználói élmény, valamint a funkciók körének bővítése érdekében további fejlesztéseket is lehet alkalmazni. Ezek könnyű kivitelezése végett, az alkalmazást a kezdetektől fogva a bővíthetőség és továbbfejleszthetőség jegyében terveztem meg, és készítettem el.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.