Mobilis, szoftver szolgáltatás alapú személyi számítógép megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Heszberger Zalán Tamás
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A felhő szolgáltatások mára a mindennapjaink részévé váltak. Levelezésre, csevegésre, adataink tárolására, videó nézésre, zene hallgatásra, dokumentumok szerkesztésére mind-mind használunk felhő szolgáltatásokat. Ezen szolgáltatásokat elérjük az asztali számítógépünkről, a laptopunkról, a táblagépünkről, vagy az okos telefonunkról is egyaránt függetlenül attól, hogy milyen technológiával kapcsolódunk az internetre.

A felhő szolgáltatásokhoz hasonló, már korábban létrejött szolgáltatási modell a vékony kliens architektúra. A vékony kliens szolgáltatás globális, felhő alapú megfelelője a Desktop-as-a-Service (DaaS) vagyis „Munkaasztal mint szolgáltatás”, amelyre mondhatjuk, hogy olyan mintha egy személyi számítógépünk lenne a felhőben.

Dolgozatomban az alábbi kérdésekre keresem a választ: Mennyire használható egy ilyen DaaS szolgáltatás mobil adatkapcsolatokon (HSPA és LTE) keresztül? Milyen követelményei vannak egy olyan rendszernek, amely bárhonnan elérhető, tehát mobilis és amely szoftverszolgáltatás alapon nyújtja egy személyi számítógép funkcióit? Ki lehet-e elégíteni ezeket a követelményeket ma létező megoldásokkal?

Ehhez megterveztem és meg is valósítottam egy olyan rendszert amely DaaS szolgáltatást képes nyújtani jelenleg rendelkezésre álló megoldásokkal. A tesztekhez sebesség és késleltetés méréseket végeztem 3G és 4G mobil hálózaton és egy felhasználói tevékenység modellt is készítettem. 4 megoldást teszteltem le HSPA és LTE kapcsolatokon át, melyeknél vizsgáltam a felhasznált sávszélességet és a különböző tevékenységek felhasználói élményét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.