Mobilitást optimalizáló megoldások MIPv6 környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Bokor László
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Napjaink és az előttünk álló évtized a mobil távközlés további rohamos fejlődéséről fog szólni, ezzel párhuzamosan folytatódik a hozzáférési és maghálózatok transzport technológiájának közös, Internet Protokoll (IP) alapú kiépítése, haladva az IPv6 technológia felé.

E területek közös nevezőjében az IPv6 alapú, mobilitást támogató protokollok állnak, melyek közül kiemelkedik a kliens által vezérelt mobilitást megvalósító Mobile IPv6 (MIPv6) protokoll. Ennek egy lényeges eleme a mobilitás detektálása és ennek fejlesztése a cross-layer optimalizáció segítségével.

Diplomatervemben részletesen ismertetem a MIPv6 protokollok elméleti hátterét és több kiterjesztését is. Emellett bemutatom az elosztott mobilitás menedzsment és a cross-layer optimalizáció elvét, a gyakorlatban való felhasználási lehetőségeiket.

A gyakorlati részben a MIPv6 egy megvalósításának, a mip6d-ng szoftver implementációnak a működésével foglalkoztam. Erre alapozva létrehoztam egy több komponensű rendszert, ahol a mobil terminálok folyamatosan visszajelzéseket küldenek egy központi egységnek az aktuális kapcsolatuk minőségi paramétereiről. Ennek feldolgozásával a MIPv6 architektúra mobilitást kezelő központi egysége utasíthatja a mobil terminált, hogy változtassa meg hozzáférési pontját, jobb minőségű kapcsolat használatának céljából.

A mobil méréseket megvalósító komponens és az információkat feldolgozó egység elkészítése mellett a mip6d-ng szoftvert kibővítettem a fenti funkcionalitásokkal. Ismertetem a rendszert alkotó modulok felépítését és kapcsolatukat, továbbá egy valós tesztrendszeren végeztem méréseket a rendszer működéséről.

Végezetül összefoglalom az elért eredményeket és felvázolok néhány továbbfejlesztési lehetőséget.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.