Mobiltelefonok energiafogyasztásának vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Fekete Krisztián
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az okostelefonok az elmúlt évek során napjaink szinte elengedhetetlen részévé váltak. Azonban a funkciók palettájának kiszélesedéséhez hozzájáruló újabb hardverelemek megjelenése és a korábbiak nagyobb teljesítményű változataira cserélése egyre nagyobb terhet ró a készülékek akkumulátoraira, amelyek kapacitásnövekedése nem tud ezzel a tendenciával lépést tartani.

A mobilplatformra fejlesztett alkalmazásoknál tehát a funkcionális követelményeken és a felhasználói élményen kívül a készülék üzemidejével való takarékosság is döntő szemponttá vált, ennek elősegítésére számtalan már bevált technológia létezik, azonban az eddigiek szélesebb körben történő alkalmazása mellett továbbiak kifejlesztése és elterjesztése is fontos lépés lenne a töltőtől való állandó függés minimalizálására.

Ez a szakdolgozat vizsgálja az eszköztárunkat a fogyasztás mérésére, kísérletet tesz a fogyasztás főbb forrásainak megállapítására, és erre alapozva annak optimalizálását célozza anélkül, hogy a felhasználói élmény sérülne. Az alkalmazhatóság bemutatását egy mintaalkalmazás szemlélteti, amely különböző modellek felhasználásával kínál megoldást egy számítási problémára, és ezek eredményeit összevetve állapítja meg az egyes mechanizmusok létjogosultságát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.