Mobiltelefonok pozíciójának behatárolása beltéri lokáció-meghatározási megoldásokkal

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varga Pál
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A feladatom célja az volt, hogy a beltéri helymeghatározás lehetőségeit megvizsgáljam, majd a rendelkezésre álló technikák felhasználásával egy olyan koncepciót hozzak létre, amely a legpontosabb meghatározást teszi lehetővé adott költség-kritériumok mellett.

A beltéri helymeghatározó technikák az okostelefonok rádiós moduljaira (Wi-Fi, Bluetooth, NFC) és az őket kiegészítő eszközökben rejlő lehetőségekre építenek. A megoldás több metrika szerint optimalizálható – többek között a pontosság,

a gyorsaság, a lefedettség, a költség, vagy a bonyolultság szerint.

A feladat elvégzése során megvizsgáltam a különböző lehetőségeket, amiket az NFC, Bluetooth, Wi-Fi, UWB szabvány tud nyújtani. Áttekintettem, hogy a jelenlegi technológiával milyen alkalmazások valósíthatók meg, és ezeket hol tudjuk hasznosítani. Megkíséreltem valóságban működő helymeghatározási rendszereket létrehozni Bluetooth és Wi-Fi segítségével, azonban a feladat megoldására alkalmasabbnak tűnik az UWB-Bluetooth alapú rendszer. Ennek igazolására részletesen megvizsgáltam egy ilyen alapokon működő rendszert. Diplomatervemben részletesen tárgyalom a technológiákban rejlő lehetőségeket, akadályokat, és a kizáró tényezőket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.