Mobiltelefonos zajszintmérés eredményeinek rögzítése és kiértékelése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vicsi Klára
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A halláskárosodás napjaink egyik népbetegsége. A közhiedelem ma is az időskor természetes velejárójának tartja a hallás képességének csökkenését, ugyanakkor a témával foglalkozó kutatások egyértelműen megállapítják, hogy a halláskárosodás jelensége az elmúlt évtizedekben jellemzően kitolódott a fiatalabb, sőt a kifejezetten fiatal korosztályok irányába. Számos okát feltételezzük ennek a tendenciának, de a patogenezisben bizonyítottan a magas hangnyomásszinteknek való kitettség, valamint ezen zajterhelés alatt töltött idő hossza számít a legfontosabb tényezőknek.

Diplomamunkám készítésekor megfogalmazott célom az volt, hogy a modern közösségi média, az internetes felületek segítségével a potenciálisan veszélyeztetett korosztályt bevonjuk egy széleskörű felmérésbe, miközben tudatosítjuk bennük a rájuk leselkedő alattomos veszélyt. Létrehozásra került egy egyedi tervezésű, tartalomkezelő rendszerrel rendelkező webalkalmazás, amely a figyelemfelkeltő tájékoztatás mellett a zsebében ott lapuló mobiltelefon segítségével lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy környezetének zajszennyezését mérje, dokumentálja.

Megvizsgáltam a jelenleg elérhető legnépszerűbb, ingyenes zajszintmérő alkalmazásokat abból a szempontból, hogy ezeknél különböző körülmények és a használt eszközök függvényében a mérések során milyen eltérésekkel kell számolni (korrekciót alkalmazni) egy hitelesített készülék értékeihez képest. Vizsgálataim és számos készülék tesztelése során arra a megállapításra jutottam, hogy jelenleg nem érhető el olyan széles körben használható applikáció, amely alkalmas lenne összehasonlítható adatok gyűjtésére, így egy webes technológiákon alapuló, szinte bármilyen készüléken alkalmazható online zajszintmérő implementálása volt kézenfekvő megoldás. Ezt a lehetőségekhez mérten, a specializációkat is figyelembe véve a legpontosabb eredmények szolgáltatására állítottam be. Az internetes közösség aktív mérési tevékenységének segítségével és két – a hiteles zajszintmérővel szinte azonos pontosságú – kalibrált eszközzel megvalósított, közel két hónapos adatgyűjtési fázist követően a beérkezett adatokat elemzéseknek vetettem alá. A hangosságérzet és a hangnyomásszint paraméterek figyelembevételével végzett korrelációelemzés és kétmintás t-próba eredménye alapján arra a következtetésre jutottam, hogy az általam fejlesztett online zajszintmérő applikáció nem produkál rosszabb eredményeket, mint bármely más kalibrálatlan megoldás.

Meggyőződésem szerint az összegyűjtött adatok felhasználásával a későbbiekben elkészíthető lenne egy rendszeresen frissített „zajtérkép”, amely segítséget nyújthatna a már működő, hallásvédelem témájával foglalkozó mozgalmak munkájában és késztetést adhatna még több ilyen szervezet létrejöttéhez.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.