Mobiltelefon-zajmérő kalibrálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Márki Ferenc
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A Magyar Tudományos Akadémia Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottsága 2014-ben elindított egy projektet Óvd a füled elnevezéssel. Célja lépéseket tenni annak érdekében, hogy a következő generáció hallása óvva legyen.

Kezdeményezés született a jelenlegi magyarországi helyzet minél pontosabb felmérésére hallásvizsgálatok elvégzésével, és rendezvényeken való hangnyomásszint mérésekkel. Elkezdődött továbbá olyan közösségi mobiltelefon applikációk fejlesztése, melyekkel magunk tájékozódhatunk az adott rendezvény hallásunkra gyakorolt pillanatnyi hatásáról. A felnőttek és gyermekeik hallásvédelmének egy aspektusa lehet tehát a közösségi mobil applikáció. Ezen applikációk további célja a statisztikai adatgyűjtés.

Azzal, hogy mobiltelefonos zajmérés segítségével a helyszínen szembesülhetünk a rendezvény hallásunkra gyakorolt hatásáról, tudatosítható a hallásvédelemmel való törődés.

Jelen diplomaterv, kapcsolódva az MTA kezdeményezéséhez, olyan megoldást dolgoz ki, amely kalibrációs eljárás során mérésre alkalmassá teszi a mobiltelefon készüléket, vagy kiszűri a mérésre nem alkalmazható típusokat.

A diplomaterv Zenehallgatási szokások és halláskárosodás felmérése című fejezetében egy, a projekthez kapcsolódóan készített felmérést mutat be, amely a jelen generációk zajterhelését illetve ennek hatásait vizsgálja. Ezen felmérés eredménye szintén alátámasztja a hallásvédelemre való figyelemfelhívás szükségességét.

Ezt követően egy elkészített megoldást mutat be a mobiltelefonok zajmérőként való kalibrációjára. Leírja a méréshez szükséges mérőkörnyezetet, és bemutatja – illetve mellékletben tartalmazza – a kalibrációhoz létrehozott szoftvert. Felsorakoztatja továbbá az elkészült mérési eredményeket, és további lehetőségeket javasol a jövőbeni fejlesztésre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.