Modelio modellező eszköz bővítése új modellezési nyelvekkel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A dolgozat egy DSL (domain specific language) nyelv elkészítését mutatja be az Eclipse platformra épülő Modelio nevű grafikus modellező eszköz bővítésén keresztül. A bővítési lehetőségeket egy MySQL adatbázis séma modellezését lehetővé tevő modul elkészítésének lépésein keresztül ismerteti.

A Technológiai ismertető című fejezet a Modelio eszköz mellett más lehetőségeket is megvizsgál, melyek szakterület specifikus nyelvek készítésére szolgálnak. A tárgyalt eszközök mindegyike Eclipse platformra épül, köztük egyaránt megtalálhatóak szöveges, illetve grafikus modell készítésére alkalmasak is. Az eszközök vizsgálatának középpontjában olyan szempontok állnak, mint például a használt metamodell, a szükséges kód mennyisége, vagy a tanulási idő.

Ezután a feladat megtervezésén keresztül a dolgozat részletesen ismerteti a Modelio-ban jelenleg rendelkezésre álló bővítési lehetőségeket, majd az elkészítés és a tesztelés során felmerült problémákat. Zárásképpen összegzi a megszerzett tapasztalatokat, és egy kitekintést ad, hogy merre tart a modellező eszköz fejlesztése, milyen lehetőségeket tart a jövőre nézve.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.