Modell alapú járműbusz szimuláció

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjaink prémium kategóriás személyautóinak működésében közel száz elektronikus vezérlőegység (ECU) játszik szerepet. Ezek között a kommunikáció szabványos autóipari protokollokon zajlik (CAN, FlexRay, LIN). Az így kapott összetett elosztott rendszer fejlesztésének elengedhetetlen részét képezi a vezérlőegységek kimerítő tesztelése. A tesztelés során a tesztelendő alkatrész által elvárt kommunikációs jeleket szimuláljuk. A teszt szekvenciák előállítására rendelkezésre áll a vállalatnál egy saját fejlesztésű kommunikációs eszköz (Gateway).

A diplomamunka témája egy olyan Eclipse alapú szoftvereszköz elkészítése, melynek segítségével a felhasználó egy erre a célra definiált szkriptnyelvben fogalmazhatja meg a Gateway által szimulálandó bonyolult kommunikációs szekvenciákat. Az eszköznek képesnek kell lennie továbbá az elkészített szkript alapján a Gateway-en futtatható kód generálására, valamint a hardverre való letöltése után annak futtatására is.

A diplomaterv felépítését tekintve először egy bevezető résszel kezd, a diplomamunka során használt eszközök, technológiák, szabványok megértését segítve.

Ezután a gyakorlati használati esetek elemzését tekinthetjük meg, mely során definiálok a felmerülő igényeket kielégítő, kényelmesen használható domain specifikus nyelvet.

Az ezt követő fejezet fogalalkozik a szkript által megfogalmazott szekvenciák Gateway-en való végrehajtásának lehetséges megoldási módjainak ismertetésével és ezek közül az optimális kiválasztásával.

A soron következő fejezet egy beágyazott, a Gateway alacsonyszintű drivereire támaszkodó (C programnyelvű) keretrendszer tervét és annak megvalósítását taglalja.

A diplomaterv végéhez közeledve a helyes működést igazolandó teszt szekvenciák kidolgozását és végrehajtásuk eredményét közlöm.

Végül egy összefoglalóban tekintheti meg az Olvasó a megvalósított feladatokat, a közben szerzett ismereteimet és a jövőbeni fejlesztési lehetőségeket szolgáló javaslatokat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.