Modell alapú kódgenerálás Cortex M3 magú processzorra Matlab Simulink Real-Time workshop alkalmazásával

OData támogatás
Konzulens:
Scherer Balázs Attila
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban, ha körülnézünk a környezetünkben szinte mindenhol elektronikus eszközökkel találkozunk, melyek szerves részei az életünknek. Az elektronikai, informatikai és kommunikációs szektor az utóbbi évtizedben robbanásszerűen megnőtt, és ezzel együtt hatalmas változásokon ment keresztül. Egyre több elektronikai eszköz jelenik meg a piacon, ezért egyre több új szereplő kívánja kivenni a részesedését a profitból. Az szektor ugyan nagyon jövedelmező, de ezzel együtt a versenyhelyzet is nagyon nagy, így csak azok a cégek tudnak életben maradni, akik új termékeket tudnak előállítani a lehető legrövidebb idő alatt, mindezt pedig költséghatékonyan.

2003 körül az informatikai cégek felismerték, hogy rengeteg olyan fejlesztésük van, amely nagy átfedést mutat valamely korábbi projekttel, illetve hogy a régi szekvenciális tervezéssel nem tudnak olyan gyorsan a piacra dobni termékeket, ahogy arra szükség lenne. Felmerült tehát az automatizálás, az újrafelhasználás, és a magas szintű programozás igénye. Többféle modell alakult ki a régiek leváltására, melyből mára a V-modellt, vagy ennek valamilyen változatát használják széles körben.

Felismerve a trendeket több szoftvergyártó cég is elmozdult olyan irányba, hogy a programjaiba olyan eszközöket fejleszt, melyek a V-modell szemléletébe beleilleszkednek. Így alakultak ki a negyedik generációs nyelvek, melyek segítségével modell alapú folyamatábrák segítségével írhatjuk le az eszközök működését.

A diplomamunkám során egy ilyen negyedik generációs programnyelv (MATLAB Simulink) segítségével vizsgáltam az automatikus kódgenerálás folyamatát, azaz, hogy hogyan lesz egy grafikus folyamatábra alapú modellből bináris forráskód. A generált forráskódot egy Cortex-M3 maggal rendelkező mikrokontrollerre (STM32F107) épülő demó kártyán teszteltem (STM3210C-EVAL).

A dokumentum első felében a modell alapú tervezés előnyeit és a Cortex magok általános felépítését mutatom be, ezután pedig több fejezeten keresztül a kódgenerálási folyamatot vázolom MATLAB Simulink, és MATLAB Real-Time Workshop segítségével.

A diplomamunkám második felében röviden bemutatom, hogy hogyan lehet Simulink-ben programokat írni, legvégül pedig azt, hogy hogyan lehet egy beágyazott operációs rendszer (FreeRTOS) párhuzamos szálaiban elhelyezni a modell blokkjait.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.