Modell alapú kódgenerátor fejlesztése kommunikációs protokollok kezeléséhez

OData támogatás
Konzulens:
Suba Gergely
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A vasúti irányitástechnikai berendezések fejlesztésekor általában számos kommunikációs protokoll implementálása szükséges annak érdekében, hogy két eszköz között, melyek különböző gyártótól származó, eltérű típusok is lehetnek, biztonságos adatcsere valósulhasson meg. A Prolan Zrt. Vasúti Üzletága jelenleg egy biztonsági kontaktus és jelátviteli rendszer (ProSigma) fejlesztésén dolgozik, melynek során több saját fejlesztésű protokoll és annak kezelése került implementálásra, különböző programozási nyelveken.

Manapság a modellezés egyre nagyobb szerepet játszik a fejlesztésekben. Egy jó modell nem csak szemléletes, de jóformán minden információt tartalmaz, ami a kódgeneráláshoz szükséges. Ezáltal felvetődik a modell alapú kódgenerálás ötlete, mellyel idő, illetve munka spórolható, nem utolsó sorban a hibák előfordulásának száma is redukálható. A kódgenerálás továbbá a prototípusfejlesztést is jelentősen felgyorsítja, valamint a tesztelés során is nagy segítséget jelent.

Szakdolgozatom célja, hogy egy korábbi projekt alapjaira építve egy kommunikációs protokollok dinamikus viselkedését leíró tervezési módszert, illetve egy ezen alapuló kódgenerátor komponenst valósítsak meg. Munkám során definiáltam egy metódust állapotgépek és üzenetfeldolgozó folyamatok modellezéséhez, létrehoztam egy szakterület-specifikus modellt, megterveztem és implementáltam egy Java forráskódot generáló szoftverkomponenst, majd teszteltem egy, a Prolan-nál gyakorlatban használt handshake protokollon.

A modellezés során SysML modellezési nyelvet, a DSL létrehozásához UML Profiling-ot használtam. A kódgenerátor belső struktúrája EMF-ben, maga a generátor pedig Java Xtend-ben íródott.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.