Modell alapú prediktív irányítási rendszer alkalmazása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csubák Tibor
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A szakdolgozat készítésének célja, hogy a szerző megismerkedjen egy valós technológiai folyamat irányításához szükséges mérő, szabályozó eszközök működésével, és az erre telepített felsőbbrendű optimalizáló rendszer installálási folyamatával.

A szerző részt vesz a MOL Dunai Finomító FCC (Fluid Catalytic Cracking) üzemének felsőbb irányítási rendszerének (Advanced Process Control, APC) újrakonfigurálásában és újratelepítésében, mely egy modell alapú prediktív irányítási rendszer (MPC). Ezáltal megismerkedik a prediktív szabályozás elméleti hátterével, a szabályozók tervezési lépéseivel, a „lépés teszt”-ek elkészítésének és kiértékelésének módjával, valamint az üzembe helyezés kritikus pontjaival. Valós szituációban megtanulja, hogy egy szabályzáshoz mi alapján választják ki a legalapvetőbb paramétereket (szabályzó-, szabályozott jellemző, mintavételi idő, set point, stb.), milyen szempontokat kell figyelembe venni a konfiguráció során, valamint az üzembe helyezést követően hogyan kell hangolni a már kész szabályozót, hogy az megfelelően működjön. A már üzembe helyezett prediktív szabályozó utólekérdezési folyamatában is rész vesz.

A szerző így amellett, hogy bővíti szakmai tudását, megismer egy kőolaj-finomítási technológiát is.

Kulcsszavak: Advanced Process Control (APC), Model Predictive Control (MPC), Fluid Catalytic Crakking (FCC), szabályozás

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.