Modell alapú technikák IoT rendszerek tervezéséhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vörös András
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az egyik leggyorsabban fejlődő informatikai terület a dolgok internete (Internet of Things - IoT), ahol szenzorok, szabályzók és az őket menedzselő eszközök (gatewayek), valamint szoftverek kommunikálnak az interneten keresztül egymással vagy különböző felhő alapú rendszerekkel. Az ilyen hálózatba kötött eszközöket IoT rendszernek nevezzük.

Ezek a rendszerek akár több ezer csomópontból is állhatnak, ráadásul a szenzorok és gatewayek gyártója, típusa nagyban eltérhet. Ezért ezeket sokszor körülményes megtervezni, sok időbe kerül konfigurálni és áttekintésük, menedzsmentjük nagy odafigyelést igényelhet. Tovább nehezíti a problémát, hogy az ilyen IoT rendszerek leírására az iparban több tucatnyi elterjedt, különböző modellezési nyelv, ontológia ismert, amelyek mind céljaikban mind pedig fogalmi terükben nagy eltérést mutatnak egymáshoz képest.

Erre a problémára adhat megoldást egy olyan menedzsment rendszer, amelynek bemeneteként meg lehet adni az IoT rendszer egy magas szintű modelljét és ebből a modellből képes a rendszer konfigurációját legenerálni, elvégezni az eszközök telepítését és konfigurációját, valamint nyújt egy központi felületet azok monitorozására, további konfigurálására valamint az esetleges beavatkozáshoz. A biztonságkritikus rendszerek területén a modellezési technikák már széles körben elterjedtek, ezért egy új modellezési nyelv megalkotása helyett fel kell térképezni, ki kell próbálni ezeket és egy olyan ontológiát választani és integrálni a rendszerbe, amely képes közülük a legelterjedtebbeket támogatni.

E szakdolgozat egy ilyen rendszer kidolgozását és implementációját mutatja be.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.