Modell alapú tesztelés beágyazott rendszerekben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Micskei Zoltán Imre
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A mai ipari fejlesztésben rendkívül fontos hogy a tervezési fázis minél gyorsabban menjen végbe és mindenki számára világos legyen. Éppen ezért egyre nagyobb teret hódít a modell alapú fejlesztés. A legfontosabb előnye a közérthetőség, ennek köszönhetően a fejlesztési folyamatban több különböző munkacsoport is hatékonyan tud együtt dolgozni.

A modellezés egyik feladata tehát a tervezés segítése a másik pedig a munka gyorsítása. A gyorsítás többféleképpen is történhet. A mai leggyakoribb módszer a modell alapú kódgenerátorok. A kódgenerálás kiterjedhet a forráskód generálására vagy a tesztkód generálására. A forráskód generálás egyre nagyobb teret hódít és a tesztgenerálás irányába is már elindultak a különböző fejlesztések.

A diplomamunkám célja, hogy a Robert Bosch Kft. keretein belül tovább folytassa a tesztek generálása felé már megkezdett kutatásokat. A diplomamunkámban a modellezésnek egy speciálisabb ágát, az úgynevezett metamodellezést fogom megvizsgálni. A folyamat során egy példa modul funkcióját fogom lemodellezni. Ezután ebből a modelből kiindulva fogom létrehozni azokat a konkrét eseteket, melyekre szeretnénk teszteket generálni. A munkám végére a megfelelő modellből gombnyomásra szeretnénk teszteket generálni.

A folyamat során meg fogom vizsgálni a különböző modell validációs eljárásokat a hibák korai kiszűrése érdekében, valamint a kódgenerálási technikákat. A munkámhoz a Robert Bosch Kft.-nél alkalmazott modellező szoftvert fogom igénybe venni, a Sparx Systems Enterprise Architect nevű eszközét. Az eszköz számos beépített validációs és kódgenerálási lehetőség is támogat, ám ezek annyira általánosak, hogy a legtöbbször csak minimális hibát lehet kiszűrni velük. Ezért a diplomamunkámban le fogok fektetni olyan általános szabályokat, melyek alapul szolgálnak majd, hogy hogyan érdemes saját szabályokat alkotni a saját modelljeinkhez, a teszt generálás érdekében.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.