Modell repülő irányítása és érzékelőinek kiolvasása mobil eszközzel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csorba Kristóf
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban igen népszerű hobbi a repülőmodellezés. A dolgozat a modellezéshez kapcsolódó eszköz megtervezését és a hozzá tartozó szoftverek fejlesztését tárgyalja.

A hagyományos irányítás rádió kommunikáción zajlik, és egy távirányítóból és vevőből áll. A dolgozat egy új megoldást mutat be, amiben a távirányító szerepét egy Android operációs rendszert futtató mobiltelefon, és egy saját tervezésű WiFi alapú vevő egység látja el. Az irányítás újdonsága, hogy a telefon érzékelőit használja, és a telefon mozgatásával vezérelhető a modellrepülő. A vevő feladata nem csak a szárnylapátok vezérlése, hanem a rajta elhelyezett érzékelők adatainak kezelése és eljuttatása a telefonnak. A repülő ezáltal képes meghatározni a pozícióját és a talaj feletti magasságát a levegőben. A vevő egy GPS és egy kamera modul csatlakoztatását is támogatja.

Kezdő modellezőként a valódi reptetés előtt fontos a gyakorlás. A bemutatott irányítási módszer nem csak a kezdőknek újdonság, ezért lehetőség van szimulátoros összeköttetésre is a telefon és az X-Plane repülőszimulátor között.

Az első részben bemutatom a modellezéshez kapcsolódó fejlettebb eszközöket és a tapasztalatokból következtetéseket vonok le. A következő fejezetben a modellrepülők felépítéséről és az egyes alkatrészekről adok tájékoztatást. A dolgozat fő részében részletesen tárgyalom a megtervezett vevő egység részeit és a hardvert kezelő programot. A továbbiakban a mobiltelefonon futó programot ismertetem, az X-Plane szimulátoros integrációval együtt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.