Modell-alapú, gyors prototípus-készítés beágyazott környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Bartha Tamás
Közlekedés- és Járműirányítási Tanszék

A gyors prototípus-készítési folyamatot a szoftverfejlesztési eszközök ma már nagy számban támogatják. A MATLAB rendszer és annak Simulink kiterjesztése lehetőséget ad a mérnököknek arra, hogy az irányítástechnikai feladatokat szakterület-specifikus leíró eszközökkel, gyorsan és egyszerűen fogalmazhatják meg és tesztelhetik. Beágyazott rendszerekhez ma már számos megfelelő teljesítményű és alacsony árú platform (pl. mikrovezérlő vagy jelfeldolgozó processzor, demonstrációs panel) és eszköz (kijelző, szenzor, motor) áll rendelkezésre, ezért általános gyakorlattá vált az elvek prototípus rendszereken történő demonstrálása a tényleges fejlesztés megkezdése előtt.

A diplomaterv-feladat célja MATLAB Simulink modellekből egy adott beágyazott eszközre történő közvetlen és automatikus kódgenerálás lehetővé tétele anélkül, hogy alacsony szintű programkód írása válna szükségessé. A rendelkezésre álló beágyazott platformok és eszközök nagy száma miatt nem érhető el minden platformhoz ún. Embedded Real-Time Target és a perifériákhoz ún. Embedded Blocksetként megjelenő illesztő – a feladat tehát utóbbiak megtervezése, integráció a fejlesztőkörnyezettel, ezen túlmenően a teljes fejlesztési módszertan demonstrálása a gyakorlatban egy golyót egy érintésérzékeny táblán egyensúlyozó demonstrációs eszköz irányítástechnikai algoritmusának beágyazott vezérlőre juttatásán keresztül.

A célplatform az ún. BeagleBoard demonstrációs panel, melyen a beágyazott vezérlő egy ARM Cortex architektúrájú, Texas Instruments OMAP 3530 processzor, mely Linux operációs rendszert futtat. A demonstrációs eszköz irányítási algoritmusa egy, a golyót tartó érintésérzékeny panelről és egy gyorsulásmérőről vett adatok alapján szervókat mozgat, melyek a golyót tartó panelt egy kívánt cél – pl. a golyó panel közepére juttatása – elérésének érdekében megdöntik.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.