Modellalapú rendelkezésreállásra tervezés

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Pataricza András
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Informatikai rendszerek tervezésekor az első lépések célja a rendszer architektúrájának kialakítása. Ebben a fázisban általában több alternatíva közül választják ki a legmegfelelőbb változatot. Az összehasonlítás alapjául többek között olyan nemfunkcionális tulajdonságok szolgálnak, mint a teljesítmény, skálázhatóság és szolgáltatásbiztonság, különös tekintettel a rendelkezésre állásra.

Az OpenSESAME a rendszer architektúrájának és a komponensek rendelkezésre állásának ismeretében a teljes rendszer rendelkezésre állását meghatározó szoftver.

A cloud computing óriási méretű adatközpontok virtualizált erőforrásait teszi hozzáférhetővé a felhasználók számára interneten keresztül használat alapú számlázás mellett. Az Amazon Web Services (AWS) Elastic Compute Cloud (EC2) szolgáltatásának elindításával vált népszerűvé.

A megoldás magas rendelkezésre állása ellenére elengedhetetlen egy hibatűrő rendszerarchitektúra kiépítése az alkalmazási rétegben, mert az EC2-n nem garantált a szolgáltatások folyamatos működése. A hibatűrést az Amazon több kiegészítő szolgáltatás üzemeltetésével támogatja, de az olcsó redundancia kihasználása már a felhasználó feladata.

A szakdolgozat áttekinti az EC2 szolgáltatásait, valamint a különböző módszereket a hibatűrő rendszerek létrehozására.

A szakdolgozat célja az OpenSESAME alkalmazhatóságának vizsgálata, valamint egy, a cloud computing témaköréből vett hagyományos műszaki modell átalakítása az OpenSESAME modellé, majd annak kiértékelése.

A modell egy egyszerű webes szolgáltatást ellátó infrastruktúra különböző redundancia szintjeit elemzi, és meghatározza az egyes elrendezések rendelkezése állását a komponensek becsült rendelkezésre állásának ismeretében.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.