Modellalapú űrlapgenerálás Angular-ben

OData támogatás
Konzulens:
Szabó Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Manapság, a XXI. századot eluraló Interneten a kommunikáló felek közötti adatcsere leginkább űrlapokon keresztül zajlik. Ezek minden weblapon ugyanúgy működnek: az űrlapok egyes mezőit a felhasználó kitölti, majd elmenti, így eljuttatva az általa beírt adatokat a honlap szerverére. Mentés előtt az űrlapok ellenőrzést is végezhetnek a megadott adatokon, hogy a rájuk vonatkozó validációs szabályoknak megfelelnek-e, különben nem engedik elküldeni őket a szerverre. A mezők között lehetnek olyanok is, amelyeknek a tartalmát a felhasználó nem szerkesztheti.

A problémát az jelenti, hogy a fenti közös logikát, ill. a közös elemeket és kinézetet minden egyes űrlapra újra meg kellene határozni, pedig legfeljebb a megadott adatokban, a validációs szabályok és letiltások mezőkhöz rendelésében, a stílusban és az elrendezésben térhetnek el egymástól. Ráadásul az ugyanolyan típusú mezőket is logikailag mindig ugyanúgy kell megadni, és azok is hasonló tulajdonságokban térnek csak el egymástól, mint az űrlapok. Ez a sok ismétlés a legnagyobb gondot az olyan alkalmazásoknál okozza, amelyeknél rengeteg űrlapot használnak.

A megoldást erre egy űrlapgeneráló keretrendszer jelenti, amely képes arra, hogy a neki megadott paraméterek szerint tetszőleges űrlapokat készítsen. Ennek segítségével nem csak arra lehet képes a felhasználó, hogy az általa megadott mezőnevek, validációs szabályok, letiltások és sablon felhasználásával viszonylag egyszerűen generálhasson űrlapokat, hanem arra is, hogy testreszabhassa az űrlapok validációs szabályait, letiltásait és stílusait.

Végeredményben egy olyan megoldás született, amellyel sokféle szerkezetű, elrendezésű és stílusú űrlap készíthető, a magas fokú testreszabhatóságának köszönhetően. Reményeim szerint bármilyen Angular webalkalmazásnál segítséget nyújthat űrlapok nagyszámban való készítésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.