Modellautó kommunikációs és irányítórendszerének fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Harmati István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A közlekedés és robotika rohamos fejlődésével az intelligens autonóm járművek és mobilis robotok alkalmazása is egyre szélesebb körben terjed. A kereskedelemben is kapható modellautók érzékelőkkel és hatékony irányítási algoritmusokkal való felszerelése kiváló tesztkörnyezet nyújt valós, vezetőt segítő autóipari alkalmazásoknak (pl. automatikus parkolás, útvonaltervezés, sávtartás, követési távolság megtartása stb.) A diplomaterv keretében a cél Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Irányítástechnika és Informatika Tanszéken (a továbbiakban: BME-IIT Tanszék) rendelkezésre álló modellautó intelligens érzékelőkkel való felszerelése és vezetést támogató intelligens irányítási funkciók megvalósítása.

A feladat megoldása során elsőként meg kellett ismerkednem a meglévő szenzorokkal, robotvezérlő panellal, illetve ezek mechanikai felszerelésével. Ebben a modellező szoftverrel való megismerkedés nyújtott valódi segítséget azáltal, hogy elsajátítottam annak alapvető használatát. A tervezés után az alkatrészek legyártása volt a soron következő feladat, amelyhez a CNC technológia állt rendelkezésemre. Az első fázis az alkatrészek és szenzorok felszerelésével zárult.

Második lépésként egy már elkezdett projektet kellett folytatnom: meg kellett ismerkednem az elkészült eszközökkel szoftveresen és hardveresen, továbbá fel kellett térképeznem a már működő algoritmusokat. Ezt követően kezdhettem kiegészíteni, fejleszteni a modellt. A motorvezérlő fejlesztésével robosztusabbá tettem a kommunikációt a robotvezérlő panel és a számítógép között. Ezen túl vonalkövetésen és távolságérzékelésen alapuló akadálykerülést valósítottam meg a rendelkezésemre bocsátott modell autón.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.