Modellek grafikus megjelenítése Java alkalmazásokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ujhelyi Zoltán
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban egyre hangsúlyosabb szerepet kap a modellvezérelt fejlesztés az informatika szakterületén belül. Modellezés esetén alapvető követelmény, hogy a modellünket valamilyen vizuális formában is megjelenítsük. A modellünk elemeinek vizuális ábrázolása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy nagyméretű projekteket is megfelelően átláthassunk, valamint elengedhetetlen, hogy az egyes elemek közötti összefüggéseket is megértsük. A megjelenítés sokféleképpen kivitelezhető, a dolgozat témája a modellek gráf formájában történő megjelenítése.

A feladat elvégzéséhez megismertem és felhasználtam a Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék által fejlesztett EMF-IncQuery modell-lekérdező keretrendszert. Az EMF-IncQuery technológiának a Viewers kiterjesztését felhasználva a modellünk felett egy nézeti modellt definiálhatunk. A feladat ennek a nézeti modellnek a megjelenítése különböző Java alapú gráfvizualizációs könyvtárak segítségével. A Viewers keretrendszer már rendelkezik két integrált gráfmegjelenítő eszközzel, azonban az egyik eszköznek a beépített gráfelrendező algoritmusai nem megfelelőek, a másik pedig kereskedelmi licence miatt nem adható ki ingyenesen az EMF-IncQuery keretrendszerrel integrálva. Ahhoz, hogy a megjelenítés jó legyen, fontos, hogy a megjelenítő könyvtárak gráfelrendező algoritmusai megfelelőek legyenek, valamint a kirajzoló könyvtáraknak megfelelő formázási lehetőségeket kell biztosítaniuk és lehetőleg ingyenes licenccel kell rendelkezniük.

A megfelelő megjelenítő könyvtár kiválasztásához áttekintettem az elérhető eszközöket. Ezek közül hármat találtam érdemesnek arra, hogy részletesebben is foglalkozzam velük, mivel ezek licencei, beépített elrendező algoritmusai és formázási lehetőségei is ígéretesnek tűntek. Hogy éles működés közben is kipróbálhassuk a megjelenítő eszközök képességeit, két technológiát integráltam az EMF-IncQuery Viewers keretrendszerével, egyről pedig részletes kiértékelést készítettem.

Az integráció és az eszközök alapos megvizsgálása után a különböző megjelenítő technológiákat és a már meglévőeket összehasonlítva átfogó képet kaphatunk arról, hogy a nézeti modellünk megjelenítésére melyik a legalkalmasabb eszköz, illetve milyen továbbfejlesztési lehetőségek vannak.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.