Modellrepülőgép irányítórendszerének hibatűrő kialakítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Bartha Tamás
Közlekedés- és Járműirányítási Tanszék

A diplomaterv egy missziókritikus beágyazott rendszer, konkrétan egy önálló irányítórendszerrel ellátott modellrepülő fejlesztésével foglalkozik. A fejlesztés során kiemelt hangsúlyt kap a megfelelő hibatűrés kivitelezése, a gép missziókritikus volta miatt, melyet költségei és az elkészítésének motivációja indokolt. A diplomaterv részletesen ismerteti a munka során megismert és felhasznált technológiákat, melyek között szerepelnek hibatűrésre való tervezési módszerek, beágyazott mikrokontrolleres fejlesztés, szabályozástechnika, mikrokontrolleres kommunikáció. Részletezésre kerülnek a tervezés alatt álló modellrepülőgép egyes aktuátorai, a hozzájuk tartozó vezérlőelektronika, az elektronikus rendszer architektúrája és az egységek közötti adatátvitel.

A tervezés részben összegyűjtésre kerülnek az egységek hibamódjai, hibafa analízisen keresztül elemzem a teljes rendszer hibavalószínűségét. Hibafa analízissel méréseket végeztem az önteszt és rekonfiguráció hibavalószínűségének függvényében előálló megbízhatóságról, a duplikált modell esetén.

A teljes rendszer egy részegységére, vagyis a szervomotorra és szervo vezérlőre megvizsgáltam a már megvalósított működés folyamatát, és saját fejlesztéseket végeztem rajta a hibatűrési funkciók támogatásának bevezetéséhez.

A szervo vezérlőt kiegészítettem öntesztelési funkciókkal, a legfontosabb elektronikus részegységekre vetítve (processzor, memória, háttértár). Ezen felül a kommunikációs buszon érkező parancsok fogadására és a fogadott parancsok teljesítésére is felkészítettem.

A szervo vezérlővel kommunikálva méréseket végeztem különböző típusú kitérések esetére és a mérések kiértékelése alapján összeállított statikus karakterisztika segítségével mechanikai hibákat detektáló funkciót valósítottam meg a szervo vezérlőre alapozva.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.