Modellvalidációs lekérdezések teljesítménymérése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szárnyas Gábor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A megnövekedett adatmennyiségnek köszönhetően a különböző adatbázis-kezelő rendszerek elsődleges céljává vált a optimalizált, valós idejű lekérdezés végrehajtás, és a skálázhatósági problémák leküzdése. Ezen problémák áthidalására alakultak ki a NoSQL és NewSQL adatbázisok is, amelyek a lekérdezések kiértékelésének teljesítmény növekedésére összpontosítanak, különböző, gyorsabb végrehajtást eredményező adattárolási és index struktúrák kialakításával.

Hasonlóan, a modellvezérelt szoftvertervezés során is fellépnek skálázhatósági problémák egyrészt a növekvő modell méret, másrészt az egyre komplexebb modell transzformációk és validációk következtében.

A különböző adatbázis-kezelő rendszerek és modellalapú eszközök teljesítményének mérésére nyújt megoldást a Train Benchmark keretrendszer. A Train Benchmark egy gráf alapú modell használatával, és a modellen végrehajtott gráf transzformációk, illetve validációk segítségével képes az eszközök skálázhatóságának vizsgálatára. A validációk, amelyek definiálásra kerülnek a különböző adatbázis-kezelő rendszerek, illetve modellalapú eszközök lekérdező nyelvein, a modellen értelmezett jólformáltsági kényszereket sértő elemek megtalálásáért felelősek.

A feladatom a Train Benchmark keretrendszer megismerése, és egy új validációval való kiegészítése. Ezen felül, a munkám további célja, hogy a keretrendszer által támogatott adatbázis-kezelő rendszerek számát gyarapítsam, a NewSQL adatbázisok egy képviselőjével, a MemSQL nevű eszköz implementálásával. A kész implementációkkal méréseket futtatva elemzem az új rendszer skálázhatóságát, illetve az új validáció komplexitását.

Végezetül, a mérési eredmények könnyebb feldolgozása érdekében, egy interaktív implementációval is szolgálok, amely képes az eredmények széleskörű analízisére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.