Modellváltás problémáinak megoldása autóipari környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A folyamatosan változó felhasználói igények az autóipart is érintik. Egy-egy modellt egyre kevesebb ideig gyártanak, emiatt fontos, hogy a gyártósorok rugalmasan változtathatók legyenek. Ezekre magas fokú automatizáltság és PLC vezérlés jellemző. A legjobb kihasználásuk és a gazdaságosság érdekében a termelés nem állhat le hosszú időre. Új modell bevezetése esetén törekedni kell a lehető leggyorsabb üzembehelyezésre. Jellemző, hogy ilyenkor meg kell oldani azt is, hogy a több típus gyártása egy időben történjen, mert csak fokozatosan állnak le a régebbi termelésével.

Az autógyárban fontos logisztikai és irányítástechnikai feladat, hogy az egyes szállítópályákon a megfelelő sorrendben érkezzenek a különböző modellekhez tartozó alkotóelemek. Egy tényleges, meglévő autóipari gyártósoron típusintegráció miatt szükségessé vált a típusvezérlés megvalósítása.

Dolgozatomban a típusintegráció miatt szükségessé vált berendezés vezérlését tervezem meg, miután bemutattam az autógyárakban alkalmazott technológiákat, megoldásokat és az ipari környezetet.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.