Modellvezérelt kiberfizikai felhő szolgáltatások

OData támogatás
Konzulens:
Kocsis Imre
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az “Internet of Things” trend 2020-ig 30 milliárd internetre csatlakoztatott eszközt ígér. Ez a megnövekedett eszközszám hatalmas kihívás elé fogja állítani a kiszolgálókat, több frontról is.

Egyik ilyen kihívás lesz ezek az eszközök kiszolgálása és szervezése. Kiber-fizikai rend-szerek teljesen új problémakört támaszt az eddigi informatikai rendszerekhez képest. Ezekhez az eszközökhöz hozzáférést kell biztosítani a felhasználóknak, menedzselni kell őket.

A probléma több rétegű. Egyfelől szükség van egy olyan keretrendszerre ami képes kezel a kiber-fizikai rendszerek speciális igényeit. Felhő típusú kiszolgálás bevált a hagyomá-nyos informatikával szemben így ugyan ezt a kiszolgálási stílust próbálom meg illeszteni ebben a diplomamunkában a kiber-fizikai rendszerekre. Erre nem csak egy tervet készí-tettem de egy referencia implementációt is létrehoztam.

A felhő típusú ki szolgálás hoz magával egy másik kihívást, még pedig a foglalások ki-szolgálását a lehetséges erőforráshalmazból. A diplomatervben próbálok egy lehetséges tervet készíteni ezen probléma kezelésére a piacon található eszközöket és technológiákat használva.

A problémák amire itt választ keresek lassan aktuálisak lesznek. Egyre több nagy piaci játékos szál be az IoT iparba felismerve a hamarosan nyíló piacot.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.