Modell-vezérelt nyomonkövethetőség kezelő keretrendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hegedüs Ábel
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A mérnöki megközelítés egyik legalapvetőbb eszköze a modellalkotás, melynek célja a feladat komplexitásának csökkentése, az átláthatóság növelése, vagy éppen a megoldás megtervezésének elősegítése. A szoftverfejlesztésben is ezen alapul a Modell-vezérelt fejlesztési (MDE) paradigma, ami lehetővé teszi precíz modellekből, pontosan definiált absztrakciós vagy finomítási lépéseken keresztül az alkalmazás kódjának, dokumentációjának vagy konfigurációs leíróinak automatikus generálását.

Biztonságkritikus szoftverek fejlesztése során előírás ezen transzformációk nyomonkövethetőségének megvalósítása. Ezt többnyire úgy valósították meg, hogy a transzformáció során folyamatosan épült egy nyomonkövethetőségi modell, mely alapján vissza lehetett követni, hogy miért jöttek létre egyes elemek. Mivel ez egy bonyolult folyamat, felmerült az igény egy olyan keretrendszer kifejlesztésére, mely ezt a folyamatot képes automatizálni.

A dolgozatom keretében sikerült egy olyan keretrendszert kifejleszteni, mely képes modellek közötti transzformációk nyomonkövetésére és a nyomonkövethetőségi információk modellben való tárolására. Ehhez több problémás kérdésre kellett választ találni. Létre kellett hozni egy olyan modell struktúrát, mely modellek közötti transzformációk nyomonkövethetőségi információit tárolni tudja egy átlátható struktúrában, viszont elég rugalmasan kibővíthető ahhoz, hogy szinte bármilyen modellre alkalmazni lehessen.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.