Modern MPEG-4 kódolók minőségi jellemzőinek összehasonlítása, platform konformitás vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Imre Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Napjainkban a televízióval rendelkező magyar háztartások túlnyomó többsége digitálisan vételezi a műsorokat, és a folyamatos digitális átállásnak köszönhetően az analóg adások helyét egyre gyorsabban váltja fel a digitális televíziózás. A jelenség globális szinten is megmutatkozik.

A digitális műsorszórás előnye a kiváló kép- és hangminőség, valamint az interaktív szolgáltatások mellett a sávszélesség hatékonyság. Például digitális földfelszíni sugárzás esetén egy analóg csatorna helyére akár 8-10 digitális műsor is elfér, jelentősen növelve a választékot. Ehhez azonban hatékony kódoló berendezést kell alkalmazni. A szakdolgozat keretein belül több modern kódoló eszköz képminőségét vizsgálom laboratóriumi körülmények között.

A képminőséget objektív és szubjektív mérőszámok alapján lehet jellemezni a bitsebesség függvényében. A méréseket professzionális képminőség analizátor segítségével végzem, amelynek bemutatása a dolgozat része. Célom, hogy a mérések során kapott eredményekkel kimutassam, hogy az adott kódoló egység megfelel-e a minőségi és sávszélesség hatékonysági követelményeknek, valamint a különböző kódolók által mért értékek birtokában összehasonlító elemzést tudjak végezni.

További fontos szempont, hogy a kódoló a digitális fejállomás eszközeihez illeszkedjen, valamint a transzport adatfolyam is megfeleljen az előírásoknak. Az előírásokat megfogalmazó szabvány bemutatása, valamint a monitorozás ismertetése is szerepel a dolgozatban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.