Modern faktoring rendszer tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varga Pál
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Egy modern fakor rendszer elkészítése egy nagyon érdekes feladat, napjainkban a legtöbb pénzügyi szoftver régi módi és megértettek egy frissítésre. A rendszerterv egy olyan folyamat, ami közben definiálásra kerül a teljes architektúra, interfészek és adattartalom ami kielégíti a specifikált igényeket. Ez a része a projektnek gondoskodott a teljes követelmény és leírás összegyűjtésről a specifikációhoz. Néhány számlázó rendszer és a folyamataik kipróbálásra és megvizsgálásra kerültek.

A globális és a magyarországi számla faktorálás trendek is áttekintésre kerültek. Először egy általános nézetet kellet megnéznem a jelenleg működő faktoring rendszerekről. Először felmérő kérdőíveket és interjúkat gyűjtöttem az elérhető aktív pénzügyi szolgáltatóktól a témában. Néhány esetben ellentmondásokba ütköztem, de a végére egyértelmű lett számomra hogyan is megy lépésről lépésre a számla faktorálás folyamata.

Párhuzamosan jelen dokumentum első felének készítése közben, néhány megvalósíthatósági tanulmány készült, ami nem csak a rendszer elkészítésének gazdasági tényezőit vizsgálta. A tanulmányok vizsgálata után megdöbbentő módon az ilyen jellegű rendszerek leváltásakor a legnagyobb rizikó az emberek hozzáállása lenne az új rendszerhez. Később a legjobb visszajelzések a rendszer automatizálhatóságával jöttek.

A munkafolyamat diagramok, user story-k és üzleti folyamat tervek a felmérések és interjúk után készültek el. A feladatok mennyisége és minősége miatt ezek típusához választottam menedzsment módszertant. A fejlesztői feladatokhoz agilis módszertant a fejlesztői szabadság megtartásához és a gyors felhasználói visszajelzések miatt választottam. A JIRA szoftverbe voltak a user story-k, az epic-ek és feladatok felvezetve a specifikáció után. Keretrendszerként a Bitrix24 került kiválasztásra, modularitása és az általa használt technológiák miatt.

A moduláris tervezési megközelítés a rendszer elemeit, funkcióit kisebb részekre bontja és ezeket külön apró alrendszerként kezeli. Ennek előnye, hogy a modulok funkciói újra felhasználhatók, skálázhatók valamint az interfészeik jól szétválaszthatók. A faktoring rendszer szintén moduláris felépítésű lesz és az egyes részei kommunikálni fognak egymással.

Tekintettel a megvalósításra az általános funkciók igazodni tudnak az összes faktorház igényeihez, például: értesítések, felhasználói szerepek és fő képernyők. A rendszer egyéb részei paraméterezési lehetőségekkel biztosítja a működésből adódó eltérések kezelését, ami biztosítja, hogy bármely faktorház számára használható legyen a rendszer (pl.: jóváhagyási folyamat, számlázás, eltérő faktoring termékek). Egy másik kis része a projektnek, amit a törzsadatkezelő modul tartalmaz, hogy az MNB által szolgáltatott adatok könnyen nyilvántarthatók és feldolgozhatók legyenek pl.: BUBOR, LIBOR, EURIBOR, és valutadatok betöltése és tárolása, majd ezen adatok felhasználásával automatikus számítások elvégzése.

A faktoringrendszer egy jól paraméterezhető, könnyen felállítható, felhasználóbarát funkcionális rendszer ami integrálásra került egy modern együttműködésen alapuló eszközön belül (Bitrix24). A rendszer folyamatos fejlődik, a jövőbeli tervekhez tartozik az automatizált faktorálás API-n keresztül valamint teljesen automatizált faktorálás folyamat a szolgáltató oldalán.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.