Modern online áruház tervezése és implementálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szűcs Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A munkám során elkészítettem egy Modern online áruház teljes felépítési és funkcionális tervét, megalkottam hozzá az adatbázist és implementáltam a rendszer egy részét. A feladat célja volt, hogy a rendszernek többek között tartalmaznia kell egy átlagos webáruház alap komponensei mellett a mai felhasználói igényeket kielégítő funkciókat. Pontosabban kerüljön bele minél több interaktív, személyreszabható lehetőség, közösségi oldalakkal való kapcsolat, illetve egy könnyen használható, jól felépített adminisztrációs felület, mindez ergonómikus felületen megoldva.

A munkát először kutatással kezdtem. A dolgozatban olvasható, ahogy sorra végigvettem néhány már meglévő, élesben működő webáruház felépítését, funkcióit, ezután pedig ingyenesen elérhető webshop scripteket tanulmányoztam, így megismerkedve az admin felületekkel is. Szemügyre vettem a mai portálok fontos tényezőit illetve hiányosságait.

Ezt követően, a kutatás által begyűjtött információk alapján nekiláttam a funkcionális tervezésnek. Fő szempont itt is a már meglévő rendszereknél jóval kidolgozottabb, összetettebb, még több hasznos funkcióval ellátott webshop kialakítása volt. A dolgozatban olvasható a portál tervezett felülete, a komponenseinek leírása, külön kiemelt rész foglalkozik az adminisztrációs részével. Saját ötletek felvetésével és beépítésével is próbálkoztam, mint a ’Termék figyelő’ funkció. Végül részleteztem az internetes fizetési megoldásokat illetve közösségformáló lehetőségeket.

A legösszetettebb és talán egyik legnehezebb feladatnak a webáruház alapjául szolgáló adatbázis megtervezése bizonyult. Ezen belül is a legkomplikáltabb a termékekhez köthető különböző információk megfelelő, könnyen lekérdezhető formában történő eltárolásának megvalósítása. Fontos volt még a kategorizálás megfelelő eltárolása, hogy a hozzájuk rendelhető hierarchiával (fő- és alkategóriák) és örökölhető attribútumokkal is praktikusan legyenek összekapcsolva. Végeredményül 22 darab MySQL táblát hoztam létre, oly módon, hogy azok ne mondjanak ellent az adatbázis tervezés általános alapfeltételeinek, maguk és a köztük megvalósított kapcsolatok is értelmesek és használhatóak legyenek, adataik egyszerű és gyors lekérdezésekkel kinyerhetőek legyenek, hogy voltaképpen a rendszer nagyobb felhasználói leterhelés esetén is megállja a helyét.

Az eddigi feladatok elvégzése után következhetett az implementálás. Ennek során a funkcionális tervezésben kigondolt komponenseket kellett a létrehozott adatbázishoz kapcsolódóan kidolgoznom. A dolgozatban itt kifejtettem az implementáció és az adatbázis közötti kapcsolat fontosságát, illetve bemutattam a fejlesztői környezetet, illetve az alkalmazott technológiákat, melyek a nyíltforráskódú PHP, JavaScript illetve jQuery. Végül ismertettem az általam elkészített és letesztelt részeket.

A webáruház ugyan a Nexogen kft. részére és konkrét elképzelései alapján készült, emellett úgy terveztem és készítettem a rendszert, hogy az bármikor egyszerűen bővíthető és kis változtatásokkal máshol is könnyűszerrel felhasználható legyen.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.