Modern peer-to-peer kliens alkalmazás készítése mobilplatformra

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A peer-to-peer hálózatok, vagyis olyan hálózatok, melyekben a kommunikáló felek között nincsen kitüntetett csomópont, hosszú történelemmel rendelkezik. Bár az ötlet szinte egyidős az Internettel, igazán elterjedni a 2000-es években kezdett, amikor elérhetővé váltak a kereskedelmi szélessávú internet szolgáltatások.

Az első nagy alkalmazás, mely népszerűvé tette a peer-to-peer (P2P) technológia fogalmát, az 1999-ben kiadott Napster volt, bezárása után pedig a Kazaa és hasonló alkalmazások követték. Ezeket a programokat a kezdetekben szinte kizárólag csak fájlmegosztásra lehetett használni, mára azonban már sokkal több területen alkalmazzák ezt a technológiát.

Napjainkban az egyik legelterjedtebb P2P protokoll a BitTorrent protokoll, mely több becslés szerint is a feltöltések több mint 30%-át teszi ki jelenleg. Bár a fájlmegosztás a felhasználók között történik, ennek organizálásához eredetileg szükséges volt egy központi szerver (tracker). Megjelenése óta azonban már számos kiegészítést adtak ki hozzá, mely ennek a szervernek a szükségességét csökkenti.

A dolgozatomban ezeknek a protokolloknak az elemzését, illetve implementálását mutatom be, különös figyelmet fordítva a DHT elosztott rendszer működésére, mely alapvető eleme a legtöbb teljesen decentralizált P2P hálózatnak. Kitérek a részletes felépítésre, illetve különböző támadási lehetőségekre is. Bemutatom, hogy a valós hálózatban hogyan alakulnak ki a kapcsolatok, illetve hogyan indul meg a keresés. Ezen felül valós példákon keresztül méréseket végzek és elemzem, hogy a torrent-kliensek által alkalmazott DHT (Mainline-DHT, vagy MLDHT) milyen szerepet játszik a torrent alapú fájlmegosztásban, mennyire segíti azt. Célom, hogy modellezzem a hálózat hatékonyságát az alkalmazott technológiák használatának függvényében, illetve a dolgozat végére legyen egy futtatható Android alkalmazásom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.