Modern tervezési minták alkalmazása webes rendszerek tervezéséhez agilis fejlesztési környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban egyre fontosabb szerepet kapnak a különböző webes alkalmazások. Kedvenc szolgáltatásainkat szeretjük a lehető legtöbb módon minél kényelmesebben elérni, böngészőben, natív mobil alkalmazás formájában vagy valamilyen szolgáltatásként. A technológia ezekkel az igényekkel próbál lépést tartani és segíteni a fejlesztők munkáját, de gyakran nem egyértelmű, hogy alkalmazásunk implementációjakor a rendelkezésünkre álló széles palettából miket és hogyan használjunk fel.

Ahogy egyre nagyobb és nagyobb rendszereket építünk, egyre inkább előtérbe kerül a rendszer átláthatósága, tesztelhetősége, karbantarthatósága. Ennek támogatására újabb és újabb technológiákat, fejlesztési módszertanokat, szoftver architektúrákat találnak ki, melyek együttesen határozzák meg a fejlesztés folyamatát. Célunk, hogy szoftverünk a lehető legflexibilisebb legyen, ugyanakkor ez ne menjen a teljesítmény rovására.

Az igények kielégítésére rengeteg népszerű keretrendszer áll rendelkezésre több nyelven is szerver oldalon, ezek eltérő módszer szerint működnek (pl. middleware stuktúra vagy MVC, esetleg a kettő együtt), így a kód szervezése máshogy is történik. Ugyanez megfigyelhető kliens oldalon is (pl. ReactJS és Flux architektúra megközelítése szemben más keretrendszerek MVC/MVVM stílusával).

Dolgozatom során pár, a webes világban jelenleg nagyon elterjedt és népszerű technológiai stacket vizsgálok meg, hogyan működnek, milyen részeik vannak, mik a legfőbb irányelveik és ezek hogyan segítik az alkalmazásfejlesztést. Fontos, hogy lássuk ezek előnyeit és hátrányait, hiszen bár valószínűleg nem hirdethető egyértelmű győztes, jogos elvárás, hogy új projekt indításánál objektív szempontok szerint képesek legyünk a helyzethez legmegfelelőbb technológiákat választani. Végül egy egyszerű példaalkalmazás fejlesztése során gyakorlatban is kipróbálom a kiválasztott technológiákat, összehasonlítom és értékelem őket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.